Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 aduce, pe lângă o mai mare libertate de mişcare și avantaje economice importante, în special pentru transportatori. În plus România va deveni mai atractivă pentru investiţiile economice directe, consideră analiştii economici.
Imaginile cu cozile din vama Nădlac ar trebui să devină istorie, după accederea României cu granițele terestre în Schengen.
Până acum în perioadele aglomerate din vestul țării, șoferii așteptau ore în șir pentru formalitățile de intrare sau ieșire din țară.
Coada de camioane se întindea, joi, la vama Nădlac 2 pe 3 km iar șoferii sunt nemulțumiți, unii stau de aseară și așteaptă să treacă frontiera în Ungaria.
Oamenii spun că abia așteaptă eliminarea controalelor.
Ce ar însemna eliminarea controalelor? Enorm, cozile, nu neapărat pentru mine sper să fie bine pentru transportatori.
Ar fi ok pentru toată lumea mai ales că am o firmă de transport și camioanele stau cu zilele aici, se pierd bani pentru că sunt camioane care stau și pierd descărcări, spune un transportator.
După 1 ianuarie 2025, vor fi păstrate controale aleatorii la frontieră încă cel puțin 6 luni.
Cătălin Predoiu, ministru de Interne: Cine iese și intră în țară trece pe lângă ghișeu fără restricții, controlul apare când polițistul are informații că ceva e în neregulă sau că are informații.
Cel mai mare avantaj îl vor avea companiile de comerț și firmele transportatoare. Din cauza controalelor la frontieră și a cozilor mari, în multe cazuri, camioanele cu marfă rămâneau zile întregi în vămi.
Adrian Negrescu, analist economic: Eliminarea controalelor la frontierele terestre înseamnă o scădere semnificativă a costurilor logistice pentru firme care exportă produse românești cu TIR-urile și pentru importatori, iar aceste costuri mai reduse se vor traduce în prețuri mai mici la produsele importate pe această cale din Europa. Aceste controale de la frontiere, zecile de ore petrecute la coadă la vămile din vest ne-au costat 2 miliarde anual.
Accesul terestru fără restricții al României și Bulgariei în spațiul Schengen a fost blocat timp de 2 ani de vetoul impus de Austria și Olanda.
Decizie istorică. România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025
12 decembrie 2024, 07:11 (actualizat 12 decembrie 2024, 14:54)
The post Aderarea la spațiul terestru Schengen înseamnă o mai mare libertate de mişcare și avantaje economice importante. Ce spun oamenii appeared first on tvrinfo.ro.