Vă propunem un exerciţiu de imaginaţie: o seară liniștită de iarnă și un ceai cald servit într-o atmosferă de basm. Nu este o fantezie, ci o realitate. Vorbim despre Fito-ceainaria Santhe, proiectul unui parteneriat între Asociația Down Plus si Direcția de Asistență Generală a Municipiului București. Tinerii care vă întâmpină fac acest lucru voluntar, împreună cu părinții lor. Ei își doresc să arate că ceea ce ne unește poate fi, de multe ori, mult mai puternic decît ceea ce ne separă.
De servirea produselor din meniu se ocupă tineri diagnosticați cu sindromul Down și, spun organizatorii, toți cei implicați vor avea de câștigat. Pe lângă faptul că vor savura un ceai sau o cafea bună, clienții vor înțelege că și cei cu sindrom Down au dreptul la o viață normală.
De cealaltă parte, chiar dacă tinerii cu sindrom Down nu visează neapărat să devină chelneri, interacțiunea cu clienții îi va ajuta să prindă încredere în forțele proprii.
Deși tinerii cu Down pot lucra în restaurante sau cafenele, scopul proiectului nu e neapărat acela de a pregăti personal Horeca.
Sindromul Down reprezintă o anomalie genetică responsabilă pentru forme ușoare sau medii de retard. Din punct de vedere fizic, cei cu sindrom Down au fețe ceva mai mici și mai rotunde, cu aspect mongoloid. Ochii sunt migdalați. De regulă, sunt mai mici de statură și în mod frecvent, au probleme cardiace.
Tinerii cu sindrom Down care lucrează în România cu forme legale se pot număra pe degete. Tot în România, autoritățile vorbesc despre ceva mai mult de 5 mii de persoane cu Down înregistrate. Dar tot autoritățile recunosc că numărul ar putea fi de câteva ori mai mare, pentru că mai ales la țară, mulți copii nu sunt diagnosticați niciodată.
Sindromul Down este cauzat de diviziunea celulară anormală
Această diviziune anormală este cel mai frecvent la nivelul ovocitului, înainte sau în momentul conceptiei. Mai puțin frecvent, diviziunea celulară anormală poate afecta spermatozoidul în momentul concepției. Nu se cunosc factorii care determină celulele să se dividă anormal.
Genele sunt grupate sub forma de cromozomi. In mod normal, un copil mosteneste 46 de cromozomi câte 23 de la fiecare părinte. În urma diviziunii celulare anormale din Sindromul Down rezultă material genetic suplimentar, de obicei un extra cromozom. Sindromul Down este clasificat în conformitate cu modul specific în care materialul genetic suplimentar este produs.
Simptome
Există mai mult de 50 de trăsături caracteristice ale Sindromului Down. Simptomele fiecarui copil variază ca număr și severitate. Oricum, multe dintre aceste caracteristici si trăsături apar de asemenea si la copiii care nu au Sindrom Down.
Simptomele pot include:
-Față aplatizata, în special partea de sus a nasului (puntea nazala).
-Ochi migdalați.
-Un gât scurt.
-Urechi mici.
-O limbă de dimensiuni mai mari care tinde să iasă din gură.
-Pete albe minuscule pe irisul (partea colorata) ochiului.
-Maini si picioare mici.
-O singura linie de-a lungul palmei (pliul palmar unic).
The post Ceainăria din București unde lucrează tineri cu sindrom Down. Pe lângă faptul că vor savura un ceai sau o cafea bună, clienții vor înțelege că și cei care suferă de mongolism au dreptul la o viață normală appeared first on tvrinfo.ro.