Citricele şi carnea de porc sunt vedete la capitolul creșteri de prețuri. Mulți au început deja cumpărăturile pentru masa de Crăciun, de teamă că în zilele următoare vor apărea noi scumpiri. Iar odată trecute Sărbătorile, nu sunt semne că preţurile vor da înapoi.
Cu o săptămână înainte de Crăciun, pieţele şi hipermarketurile sunt deja pline. De teama aglomerației, dar mai ales a scumpirilor, oamenii au început să cumpere cele neceare pentru masa de Crăciun.
Bugetul alocat pentru cumpărăturile din perioada următoare este similar cu cel de anul trecut, deşi preţurile sunt mai mari cu până la 30%. Astfel, 6 din 10 români vor cheltui sub 700 de lei, 1 din 3 români şi-a pregătit un buget între 700 şi 1.000 de lei şi 1 din 10 va cheltui până în 1.500 de lei.
E posibil ca până la Crăciun să se mai adauge ceva la prețul cărnii de porc. Majorările sunt puse pe seama importurilor.
Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România): Noi, importând 80% din carnea de porc, suntem cumva la mâna marilor jucători de pe piaţa cărnii de porc. E posibil să ne aşteptăm la scumpiri pe ultima sută de metri. 70-80% din carnea de porc consumată de Crăciun se cumpără atunci, în ultima săptămână. Cererea şi oferta, în general, aşează preţurile.
Dragoş Frumosu, prim-vicepreşedinte Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară: Discutăm de partea de comerţ care într-adevăr în această perioadă poate să facă nişte promoţii. Au început cu ceva timp înainte cu kilogramul de carne pentu tocat. Luna ianuarie, se ştie dintotdeauna, este o lună cu vânzări scăzute de carne şi atunci se profită în luna decembrie.
Şi, cum avem cea mai mare inflaţie la nivel de Uniunea Europeană, sărbătorile care se apropie nu vor fi îmbelșugate pentru mulți dintre români.
Adrian Negrescu, analist economic: Vânzările ar trebui să crească la maximum de peste an, dar în multe magazine, din păcate, cam bate vântul. Clienţii aşteaptă să vadă scăderi de preţuri care să îi determine să facă achiziţiile de sărbători.
Cum nu vor să renunţe la tradiţia de a avea masa plină cu de toate în ziua de Crăciun, mulți români și-au propus să micşoreze porţiile, făcând astfel şi mai puţină risipă alimentară.
The post Cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Carnea de porc, în topul creșterii de prețuri appeared first on tvrinfo.ro.