CNSLR Frăţia: Toate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de „ordonanţa trenuleţ”; există temeri că se reduc veniturile

Confederaţiile sindicale şi-au exprimat sâmbătă, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, nemulţumirea faţă de „ordonanţa trenuleţ”, existând temeri că de fapt se reduc veniturile, nu numai se îngheaţă, potrivit reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România -Frăţia.

„Referitor la Ordonanţă, toate Confederaţiile şi-au exprimat totala nemulţumire. Există temerile că de fapt se reduc veniturile, nu numai se îngheaţă”, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii CNSLR Frăţia.

Aceştia au subliniat că la câteva puncte ridicate de sindicate, inclusiv de CNSLR Frăţia, s-a promis că nu se vor bloca posturile din sănătate, memorandumul existent pe această temă va merge înainte. De asemenea, se vor găsi soluţii pentru a nu bloca posturile din asistenţă socială şi învăţământ, inclusiv care au legătură cu fondurile europene.

Referitor la voucherele de vacanţă acestea au rămas, de principiu. Nu se vor scoate, dar se va introduce coplata.

„Dacă vrei tichet, plăteşti 50%, adică 800 de lei. Ulterior primeşti voucherul de 1.600 de lei”, au precizat ei.

Reprezentanţii CNSLR Frăţia au menţionat că, la începutul şedinţei, s-a făcut o trecere în revistă a cheltuielilor efectuate de Guvern în 2024, „cheltuieli efectuate peste cele prognozate în buget”, care au condus la un deficit de 8,5%, raportat la luna noiembrie şi s-ar putea ca în decembrie procentul să fie mai mare.

Astfel, conform datelor prezentate, cheltuielile de personal au fost cu 18,1 miliarde lei peste cele prevăzute în buget, aproximativ 1% din PIB (în special în sănătate şi învăţământ), cele cu asistenţa socială şi pensii cu 13,1 miliarde lei mai mari, cu bunuri şi servicii cu 11,4 miliarde lei, investiţiile cu 19 miliarde lei, transporturile cu 4,5 miliarde lei în plus etc.

„Pentru următorii 7 ani, deficitul trebuie adus la 3%, conform înţelegerii cu Comisia Europeană.(…) După aprobarea bugetului, ni s-a transmis că se va discuta şi legea salarizării, cea discutată deja cu Banca Mondială. (…) S-a introdus pe ordinea de zi şi punctul referitor la numărul (contingentul) de muncitori străini non -UE, care vor putea lucra legal pe teritoriul ţării în 2025 şi anume 100.000, cifră aprobată. Ni s-a atras atenţia că începând cu noul buget vor dispărea facilităţile existente, începând cu cele din sectorul IT”, a precizat sursa citată. 

The post CNSLR Frăţia: Toate Confederaţiile şi-au exprimat nemulţumirea faţă de „ordonanţa trenuleţ”; există temeri că se reduc veniturile appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *