După ce au stat la mese îmbelșugate de sărbători, mulți dintre români aruncă mâncarea care le-a rămas. În cifre, înseamnă peste 2 tone de milioane de alimente pe an. Specialiștii au însă câteva sfaturi utile pentru a evita risipa. Congelarea, transformarea în alte alimente, sau donarea lor către cei nevoiași sunt câteva dintre ele.
„Cu mâncarea care a rămas de sărbători încerc să fac alte preparate.”
„Caut să mă aprovizionez cât mai des în cantități cât mai mici pentru a nu arunca și a nu cheltui banii.”
Sunt câteva dintre sugestiile de care ar trebui să ținem cont că să evitam risipa alimentară. Congelarea alimentelor sau donarea acestora către cei nevoiași sunt alte recomandări.
Ca să nu risipim nici alimentele, nici banii, specialiștii ne mai recomandă să evităm să cumpărăm mai mult decât avem nevoie și să nu cădem în plasa ofertelor 1+1 gratis, fără să ținem cont dacă produsele ne sunt necesare cu adevărat.
În România se estimează că se aruncă anual între 2 și 2.55 milioane de tone de alimente, cu mult peste media europeană. Un fenomen îngrijorător, având în vedere că unul din 5 români trăiește la limita sărăciei.
Un studiu realizat recent de Ministerul Agriculturii arată că aproape 50% din risipa alimentară se face în gospodăriile individuale.
Sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică – 5%, iar sectorul agricol – 2%.
The post Cum evităm risipa alimentară de Sărbători. În România se aruncă anual peste 2 milioane de tone de alimente appeared first on tvrinfo.ro.