În Capitală au fost comemorați eroii din decembrie 89, care și-au dat viața pentru libertate în Piața Revoluției, la Radio, la Televiziunea Română și la Palatul Telefoanelor. Au fost depuse coroane de flori și au avut loc ceremonii religioase și militare, inclusiv la Troiţa din fața Televiziunii Române și la Troița Parașutiștilor din curtea TVR. 22 decembrie 1989 a rămas în istorie ca ziua victoriei pentru Revoluţia anti-comunistă.
Monumentul Eroilor Revoluției, Radiodifuziunea și Televiziune Română sunt locuri unde s-a vărsat sânge la Revoluția din decembrie 1989. Iar acum, după 35 de ani, eroii care și-au dat viața pentru libertate au fost comemorați.
Pe 22 decembrie soții Ceaușescu au părăsit Capitală la bordul unui elicopter după ce au constat că măsurile luate în dimineața aceleași zile nu avuseseră efect și din ce în ce mai mulți de oameni se adunau în centrul Bucurestiului. Zeci de mii de muncitori părăsiseră marile platforme industriale și ocupaseră atât Piața Republicii, actuala Piață a Revoluției, cât și întreagă zonă centrală a orașului.
Televiziunea și Radioul public au fost ocupate de revoluționari în timp ce pe străzi se trăgea, loialiști ai regimului Ceaușescu opunandu-se schimbărilor pe care începea să le aducă mișcarea revoluționară.
În TVR au intrat revoluționarii care nu au fost impiedicati de militarii aflați de gardă și astfel au putut transmite mesajul legat de fuga soților Ceaușescu.
Seara au început luptele în jurul Comitetului Central și în apropierea Televiziunii. Un fost angajat al Televiziunii publice a fost confundat cu un terorist și reținut. A scapăt și a încercat să revină la Televiziune. La ieșire din stația de metrou Aviatorilor, aflată lângă TVR, a asistat la moartea unui nevinovat.
Paul Bogdan Groman, angajat al TVR și revoluționar: Când să ies au tras cu pușcă cu lunetă într-un coleg de-al meu la care urma să fiu invitat la masa de Crăciun. Se numește Dan Dragomirescu. A fost împușcat în cap. Am trecut printre copaci, gloanțele șuierau, am sărit la baricadă, am intrat în Televiziune.
Parașutiștii de la Boteni au fost trimiși să apere Televiziunea Publică și au rămas atât cât a fost necesar pentru a apara instituția. Fostul comandant al parașutiștilor trimiși la TVR a trebuit să organizeze apărarea pentru că de la un moment dat al zilei se trăgea asupara clădirii Televiziunii din clădirile din apropiere și din stradă.
General în retragere Ion Chironescu, căpitan în 1989: Aveam convingerea că Televizunea e cea care ține Revoluția, schimbarea, și am crezut că dacă pierdem Televiziunea și au fost momente destul de rele când credeam că o să cadă Televiziunea. Vedeam din holul de la studioul 4 clădirea din Piața de Gaulle, oameni îmbrăcați în negru trăgeau în cei de jos.
Un alt participant la apărarea Televiziunii a vorbit și despre un atac aerian realizat cu un elicopter, fapt regăsit și în rechizitoriul întocmit de procurorii militari ai Ministerului Public: În corpul de 11 etaje a venit un elicopter a stat așa și a început să tragă în televiziune, era neidentificat îi dăduse cu vopsea la număr.
În Revoluție și-au pierdut viața în jur 1.200 de oameni. Cei mai mulți au murit după fuga dictatorului din 22 decembrie. Pentru ei, nu s-a făcut încă dreptate.
Deși au trecut 35 de ani, Dosarul Revoluției nu are încă un deznodământ. Rechizitoriul întocmit de procurori, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității, a fost retrimis în septembrie 2024 la Înalta Curte, Secția Parchete Militare ca urmare a contestațiilor depuse de inculpați.
The post Eroii Revoluției, comemorați după 35 de ani. Amintiri tulburătoare din 22 decembrie 1989 appeared first on tvrinfo.ro.