În Republica Moldova ar putea fi instituită starea de urgență în domeniul energetic

În Republica Moldova ar putea fi instituită starea de urgență în domeniul energetic. Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în contextul în care Gazprom ar putea sista livrările de gaz către regiunea transnistreană din prima zi a anului viitor. Acest scenariu provoacă neliniște în rândul cetățenilor din stânga Nistrului, spune şi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, relatează tvrmoldova.md.

În acest moment, nu se ştie dacă gazele rusești vor mai fi livrate în regiunea separatistă transnistreană după 1 ianuarie 2025.

Dar o eventuală criză a gazelor naturale va afecta, în egală măsură, ambele maluri ale Nistrului, afirmă vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. El spune că acest scenariu îngrijorează Tiraspolul, chiar dacă nu s-au purtat discuţii oficiale pe acest subiect cu autorităţile constituţionale de la Chişinău.

Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare: Temerile există chiar dacă în spaţiul public acestea nu sunt exprimate. Fireşte că există o stare, nu pot să zic că de alarmă, dar de nelinişte în aşa-zisele cercuri administrative de acolo. Mai cu seamă în mediul economic, care va fi în egală măsură afectat. Au fost nişte grupuri de lucru, în ultimele zile, care s-au axat pe nişte probleme tehnice, va fi un grup de lucru pe economie şi probabil că anume acolo va fi abordat subiectul dat.

Premierul Dorin Recean spune că va anunţa mâine deciziile guvernului privind securitatea energetică a ţării. Oficialul susţine, în continuare, că gazul nu se va scumpi în următoarele luni.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: Guvernul îşi are pregătite scenariile de intervenţie în caz de necesitate, ceea ce este important de menţionat este că aceste măsuri vor fi de susţinere a populaţiei din stânga Nistrului. În ultimă instanţă, pentru aceste măsuri de susţinere toată lumea va trebui să plătească. Există probabilitatea ca până la primăvară să avem noi creşteri la tariful la gaz? Nu.

Şeful guvernului a mai precizat că Republica Moldova are acum în depozitele din străinătate 80% din necesarul de gaz pentru această iarnă.

De cealaltă parte, Vadim Ceban, preşedintele interimar Moldovagaz, a precizat că gazele cumparate până acum pot acoperi consumul pentru lunile decembrie și ianuarie.

În urma discuţiilor cu Gazprom, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat pot fi surprize din partea concernului rus, iar o criză a gazului în regiunea transistreană după 1 ianuarie 2025 nu este exclusă.

The post În Republica Moldova ar putea fi instituită starea de urgență în domeniul energetic appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *