Anul trecut companiile austriece au investit 13 miliarde de euro în economia noastră. De departe cel mai important proiect e cel prin care sunt extrase gazele din Marea Neagră și care va transforma România, în 2027, în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
Anul trecut schimburile comerciale dintre România și Austria au fost de 6,2 milioane de euro, iar în primele 8 luni din 2024 valoarea acestora s-a ridicat la 3,8 milioane de euro.
Anul acesta România a cumpărat mai multe produse din Austria decât a vândut în acesta țară. Principaele produse exportate au fost: mașinile, echipamentele electrice și metalele comune. Asta în condițiile în care sunt momente dificile pentru economia europeană.
Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene: Economia a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru, depășind așteptările. Dar cele mai recente informații sugerează că economia își pierde din avânt. Sondajele indică faptul că industria prelucrătoare continuă să se contracte, iar creșterea în sectorul serviciilor încetinește.
Cea mai importantă investiție austriacă în România reprezintă exploatarea gazelor din Marea Neagră. Acest proiect ar urma să aducă 20 de miliarde de euro statului român care va deveni cel mai mare producător de gaze din UE din 2027. În acest context, grupul austriac a reziliat contractul pentru furnizarea gazelor pe care îl încheiase încă din 1968 cu producătorul rus.
A fost deosebit de important pentru noi în ultimele luni, și mai ales anul trecut, ca securitatea aprovizionării să fie garantată. Acest lucru înseamnă că am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că instalațiile de stocare a gazului din Austria – și acestea sunt foarte mari în comparație cu Uniunea Europeană – sunt suficient de pline și că Republica Austria își creează, de asemenea, o rezervă strategică de gaz.
Anul trecut companiile din Austria au investit 13 miliarde de euro în România, iar în septembrie anul acesta valoarea investițiilor directe era 5 miliarde de euro. Aproape 40% din totalul investițiilor sunt în proiecte din industria extractivă și prelucrătoare, iar peste 28% în sistemul bancar și tranzacții financiare.
The post Odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, repornesc marile proiecte comune cu Austria appeared first on tvrinfo.ro.