Pacienţii cu probleme la glanda tiroidă care trebuie operaţi pot beneficia de o intervenţie chirurgicală care nu lasă nicio cicatrice pe piele. Şi este şi gratuită. O astfel de operaţie a fost realizată în premieră la Spitalul Elias din Capitală. Chirurgii i-au scos unei tinere o parte din tiroidă, iar pacienta a putut să se hrănească şi să se hidrateze normal chiar în aceeaşi zi. A putut pleca a doua zi acasă, fără vreun semn pe gât.
Andreea Chiriţă, pacienta operată minim-invaziv de tiroidă, 27 de ani: Nu am nici pic de cicatrice. Nu mi-a fost rău, am mâncat, imediat ce m-am trezit am băut lichide, am vorbit, n-am avut pic de probleme şi mulţumesc foarte mult domnului doctor.
Andreea are 27 de ani şi este uimită cât de uşor a putut să scape de nodulul lung de aproape 5 cm de pe glanda tiroidă. Nici nu se vede că a fost operată.
Chirurgul Cosmin Giulea, supraspecializat în Chirurgie Endocrină, a folosit o tehnică inovatoare, în premieră, la Spitalul Elias, printr-o intervenţie minim-invazivă.
Dr. Cosmin-Lucian Giulea, medic primar Chirurgie Generală, supraspecializat în Chirurgie Endocrină, Spitalul Elias: Se pătrunde printr-o incizie între arcada dentară şi buza inferioară, se face un tunel prin care se bagă o cameră de luat vederi, apoi se mai fac încă două incizii tot prin gură, lateral dreapta şi stânga, prin care se bagă instrumentele de lucru. Totul se face cu o cameră de luat vederi.
Dacă operaţia este făcută la prima oră, pacientul poate pleca acasă chiar şi în aceeaşi zi. Iar recuperarea este foarte rapidă.
Chirurgul s-a pregătit în Turcia, la Istanbul, şi în Austria, la Viena, pentru acest tip de intervenţie care necesită abilităţi avansate de chirurgie endocrină şi laparoscopie.
Dr. Cosmin-Lucian Giulea, medic primar Chirurgie Generală, supraspecializat în Chirurgie Endocrină, Spitalul Elias: Sunt anumite criterii ecografice şi criterii legate de analize, de puncţie, sunt mai multe criterii care decid că pacientul trebuie operat.
Tehnica nu poate fi aplicată la pacienţii care au mai fost operaţi sau au făcut radioterapie în zona gâtului.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: În fiecare an, peste cinci mii de români au nevoie de operaţie la nivelul tiroidei. Mai mult de jumătate ar putea să beneficieze de această intervenţie chirurgicală minim-invazivă, care nu lasă nicio urmă pe gât.
Operaţia de tiroidă fără cicatrice a fost introdusă în urmă cu mai bine de un deceniu în Asia, din motive estetice, apoi a ajuns şi în câteva centre din Europa.
Dr. Raluca-Elena Hanganu, medic rezident Chirurgie Generală, Spitalul Elias: În zonele asiatice, zona gâtului este un simbol al feminităţii, al rafinamentului. Inclusiv la noi sunt paciente care după tiroidectomia clasică se simt complexate de partea aceasta estetică şi toată viaţa lor încearcă să-şi ascundă cicatricea, să poarte o eşearfă, să pună lanţuri, mărgele.
Dr. Flavinia Ţipă, medic rezident Chirurgie Generală, Spitalul Elias: Această operaţie inovatoare e un lucru foarte bun că s-a făcut într-un spital de stat, astfel orice pacient care are această indicaţie chirurgicală de a scoate o parte sau toată tiroida poate să vină să facă această operaţie gratuit.
Pacienţii asiguraţi beneficiază de gratuitate cu biletul de trimitere.
The post Operaţia de tiroidă fără cicatrice, la Spitalul Elias, printr-o tehnică inovatoare appeared first on tvrinfo.ro.