Peste 100 de jurnaliști au fost uciși anul acesta – mai mult de jumătate dintre ei, în Palestina

La nivel global, 104 jurnaliști și lucrători media au fost uciși în 2024 – iar mai mult de jumătate dintre aceștia au fost în Palestina. Jurnaliștii din această zonă s-au confruntat cu riscuri mai mari decât colegii lor din oricare altă țară, potrivit Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ), scrie The Guardian.

Cercetările realizate de IFJ, o organizație non-partizană care apără drepturile lucrătorilor din presă, au arătat că 55 de jurnaliști au fost uciși în Palestina în acest an, comparativ cu 49 în restul lumii. Aceste cifre nu includ jurnaliștii arestați (75 de jurnaliști palestinieni au fost închiși din octombrie 2023, iar doar 30 dintre ei au fost eliberați) și nici pe cei răniți (aproximativ 49) sau dispăruți (cel puțin doi).

Deoarece Israelul a interzis accesul jurnaliștilor străini în Gaza, doar palestinienii pot raporta despre violențele și abuzurile asupra drepturilor omului comise în teritoriu.

Pentru jurnaliștii palestinieni care nu au fost uciși de armata israeliană, condițiile de lucru rămân aproape imposibile. Peste 90% au declarat că au pierdut echipamente esențiale pentru raportare și că nu au acces la echipamente de protecție, cum ar fi căștile de protecție, conform unui sondaj realizat de ARIJ (Arab Reporters for Investigative Journalism).

Același sondaj a descoperit că aceștia încearcă să lucreze profesional, în ciuda unor pierderi personale uriașe. Aproape 100% dintre jurnaliștii chestionați au declarat că au fost forțați să-și părăsească locuințele, aproape 90% au spus că locuințele lor au fost distruse, iar mai mult de unu din cinci jurnaliști a raportat pierderea unui membru al familiei din cauza bombardamentelor și restricțiilor de ajutor impuse de Israel.

Toate aceste cifre sunt probabil subestimate, deoarece este aproape imposibil să obții date precise despre decese în Palestina. Deși sursele sunt de acord că Palestina este cel mai periculos loc pentru a lucra, organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) oferă un număr mai mic, estimând că 54 de jurnaliști au fost uciși la nivel global în 2024. Aceasta se datorează unei definiții mai restrictive a deceselor jurnaliștilor, care include doar pe cei „dovediți a fi direct legați de activitatea lor profesională”.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), care face de asemenea distincții privind motivul, a constatat că s-a confirmat intenția în cazul a 63 de crime, deși tratează Israelul și Teritoriile Palestiniene Ocupate ca un singur loc în setul lor de date.

După Palestina, cele mai periculoase locuri pentru jurnaliști în 2024 au fost Libanul și Pakistanul (6 jurnaliști uciși în fiecare țară), Sudanul, Bangladeshul și Mexicul (câte 5 uciși în fiecare), precum și Ucraina (4 jurnaliști uciși).

The post Peste 100 de jurnaliști au fost uciși anul acesta – mai mult de jumătate dintre ei, în Palestina appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *