La ora 13.00, are loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care reuneşte confederațiile patronale și sindicale, reprezentanți ai Guvernului, dar și alți parteneri de dialog social. Premierul Marcel Ciolacu va fi prezent la această întâlnire.
Noua Ordonanţă a Guvenului, care modifică zeci de acte normative dintr-un foc, este prima încercare grea pentru membrii coaliţiei de guvernare. Proiectul, emis de Ministerul de Finanţe, se tot schimbă în funcţie de tăierile propuse de fiecare ministru şi de liderii politici. Ideea este să se reducă substanţial cheltuielile bugetare, iar acest lucru trebuie decis în aceste ultime zile din 2024.
Potrivit unei versiuni, obţinute de Ştirile TVR, pensiile nu vor mai fi indexate, vor fi îngheţate salariile angajaţilor din sectorul bugetar şi se elimină toate formele de plată suplimentară şi bonificaţii. Ar putea fi mai puţini bani plătiţi pentru concediile medicale, iar studenţii pierd subvenţia de transport.
Cheltuielile statului au crescut în acest an cu 25 de miliarde de lei, doar după indexarea și recalcularea pensiilor, respectiv cu alte 32 de miliarde de lei pentru majorarea salariilor mai multor categorii de angajați la stat. Anul viitor, nu vor mai fi însă majorări suplimentare, pentru a păstra echilibrul bugetar.
Vor fi înghețate pensile, practic, punctul de pensie va rămâne la valoarea actuală de 81 de lei, asta deși era anunțată o creștere la 1 ianuarie 2025 cu 12 procente, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 91 de lei. Salariile, de asemenea, în sistemul public rămân la nivelul lui decembrie 2024.
Vor fi înghețate inclusiv alocațiile de stat pentru elevi, rămân practic la valoarea din decembrie 2024.
În 2025 guvernul taie și banii pentru orele suplimentare, bonusurile, tichetele de masă și voucherele de vacanță. Sunt calculete şi primele pierderi: turismul intern va pierde chiar şi 40%, potrivit unor experţi.
Guvernul vrea să taie și din banii partidelor. Ordonanța Trenuleț limitează subvenţiile la cel mult 0,01% din produsul intern brut pe an, faţă de 0,04%, cât este acum. Până acum nu au fost anunţate concedieri, dar se cere cumpătare în toate instituțiile statului.
Pentru 2025, diferența dintre încasări și cheltuieli ar trebui să nu depășească 7 procente, iar datoria publică să fie de cel mult 56%.
Cert este că textul final e supus multor modificări de la o oră la alta.
Este a doua ordonanță Trenuleț pe care Guvernul o dă în acest an. Următoarele provocări majore pentru Executiv sunt bugetul pentru 2025 și calendarul alegerilor prezidențiale.
The post Reuniune a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Marcel Ciolacu va fi prezent la întâlnire appeared first on tvrinfo.ro.