Românii au ajuns să se împrumute tot mai mult de la bănci pentru nevoi personale. Volumul total al creditelor de consum a depășit 77 de miliarde de lei, numai în luna noiembrie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Analiștii economici recomandă să fim prudenți și să nu ne supraîndatorăm, în condițiile în care dobânzile ar putea rămâne la fel de mari și anul viitor.
Românii au împrumutat pentru diverse nevoi personale cu aproape un miliard de lei în plus în luna noiembrie, în comparație cu luna octombrie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Volumul total al creditelor de consum a crescut astfel în luna noiembrie cu peste 17% în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Creditarea a atins cel mai mare ritm anual de creștere din ultima perioadă. Sunt mai multe motive pentru care consumatorii apelează la împrumuturile de consum.
Economiștii spun că fenomenul e și o consecință a faptului că băncile au acordat credite de consum în lei, în condiții mai avantajoase, cu dobândă fixă. Asta și pentru că au rămas cu mulți bani în conturi din anii trecuți, când creditarea încetinise din cauza dobânzilor mai mari de la acea vreme.
Alexandru Bodislav, economist: Băncile mari au opțiuni foarte lejere de a obține acele credite de consum, mai ales dacă omul are un venit stabil dintr-un job mai vechi de un an. Au mers pe o dobândă la creditele de nevoi sau de consum undeva între 5,9 și 6,7%. Ceea ce a promovat ideea că lucrurile stau bine.
Analiștii recomandă să ne facem bine socotelile și să luăm un credit de consum doar dacă este cu adevărat necesar.
Irina Chițu, analist bancar „Să nu se supraîndatorăm. Chiar dacă dobânda este fixă, ne pot crește alte cheltuieli, pentru că vedem că și inflația crește și atunci rata chiar devine o povară. Deci toate ratele la credite să nu depășească un sfert din venitul familiei. Și anul viitor dobânzile vor rămâne la fel de sus s-ar putea să și crească mai mult dacă vom avea lichiditate mai scăzută.”
Pentru moment, Banca Națională a decis să mențină dobândă de referință la 6,5%. Analiștii se așteaptă ca dobânda-cheie să rămână neschimabată în prima parte a anului viitor. Și asta pentru că există riscul că inflația să crească odată cu majorarea unor taxe și impozite de la 1 ianuarie.
The post Românii se împrumută tot mai mult de la bănci. Analiștii economici recomandă ca ratele la credite să nu depășească un sfert din venitul familiei appeared first on tvrinfo.ro.