Sindicaliștii amenință cu proteste în urma Ordonanței „Trenuleț”. În ce condiții vor fi păstrate voucherele de vacanță

Intenția Guvernului de a îngheța pensiile și salariile, de la 1 ianuarie, stârnește nemulțumirea sindicaliștilor și pensionarilor. Angajații din sistemul de sănătate ameninţă deja că vor protesta. Guvernanții spun că limitarea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei e necesară pentru a reduce deficitul. Mulţi analiști economici prevăd, însă, că vor fi şi alte măsuri de austeritate, anul viitor.

Sindicaliştii din Sănătate sunt nemulţumiţi de faptul că salariile şi sporurile nu vor mai creşte, iar orele suplimentare vor fi recompensate doar cu libere. În aceste condiţii, nu exclud protestele.

Gabriel Predica, vicepreședinte, Federația Solidaritatea Sanitară: „Putem discuta despre întreruperea lucrului pe perioade scurte. Poate deveni și un fenomen național. Deci toate recompensele salariale rămân blocate. Infirmierele, asistentele și așa mai departe continuă să aibă aceste drepturi la nivelul lunii ianuarie 2018. Medicii continuă să efectueze gărzi suplimentare, cu același tarif orar din 2018. Deci, din punctul nostru de vedere, această ordonanță reprezintă o tăiere pe linie de venituri salariale.”

În urma negocierilor cu Guvernul, reprezentanții sindicaliștilor au obținut unele concesii. De exemplu, voucherele de vacanță nu vor mai fi eliminate, iar anul viitor se vor putea acorda în anumite condiţii.

Bogdan Hossu, președinte CNS Cartel ALFA: „Ordonanța Trenuleț” merge nu pe înghețarea salariilor, ci pe reducerea veniturilor. Din acest punct de vedere, s-au făcut mici pași de corecție. Voucherele de vacanță rămân în vigoare cu condiția ca din 1.600 de lei să existe o contribuție din salariul propriu a salariatului, pentru a obține voucherul de 1.600 de lei. Adică jumătate, 800 de lei.

Călin Ilie, președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere: „Ne dorim ca beneficiarii de vouchere să-și asume această coplată astfel încât să continue să meargă în vacanță în România dar evident că anticipăm că o parte din ei nu vor reuși.”

Pensionarii sunt și ei nemulțumiți de faptul că guvernanții nu vor mai majora, de la 1 ianuarie, punctul de pensie de la 81 de lei, cât este în prezent, la 91 de lei, așa cum au anunțat, inițial.

Luciana Cănilă, președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România: „Așteptam această indexare, mai ales că, pentru prima dată, ea este stabilită prin lege. Deci ar fi trebuit să se întâmple. Oamenii se descurcă foarte greu. Prețurile au crescut foarte mult.

Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical: „Dacă într-adevăr vor să vină cu niște măsuri țintite pentru pensionarii cu venituri mici atunci o pot face sub forma unor indemnizații, unor ajutoare sociale pe care le pot acorda de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Să vedem dacă o vor agrea.

Pensionară: „Au zis că ne dă de la 1 ianuarie și eu după 37 de ani de muncă am 20 de milioane. Să le fie rușine.”

Pensionar: „E o hotărâre care o să ne afecteze, dar cred că era necesară. Pentru că nu mai au bani.”

Mulți analiști se așteaptă însă ca Guvernul să ia și alte măsuri de austeritate, anul viitor.

Adrian Negrescu, analist economic: „Gândiţi-vă că încheiem anul 2024 cu un deficit bugetar istoric, de aproape 30 de miliarde de euro. Această perspectivă arată, într-adevăr, că banii nu au fost folosiţi aşa cum trebuie. Nu s-au asigurat rezerve financiare pentru indexarea pensiilor, pentru creșterea salariilor. Sper ca această ordonanță să fie de ajuns, dar mi-e teamă că, la cum arată situația financiară, ne așteaptă și creșteri de taxe și impozite.”

Înghețarea pensiilor și a salariilor vine în contextul în care inflația a început să crească pe finalul anului. Numai în luna noiembrie a depășit pragul de 5%. Iar economiștii Băncii Naționale se așteaptă la o nouă creștere, în prima parte a anului viitor, în contextul în care de la 1 ianuarie vor fi majorate taxele și impozitele locale, dar și accizele la carburanți.

Guvernanții și-au propus să scadă cheltuielile statului cu 19 miliarde de lei, adică 1% din PIB, în 2025. „Ordonanța Trenuleț” va fi adoptată în ședința de guvern de luni.

The post Sindicaliștii amenință cu proteste în urma Ordonanței „Trenuleț”. În ce condiții vor fi păstrate voucherele de vacanță appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *