Supraimpozitarea pensiilor speciale e ilegală. Măsura ar putea bloca plăţile din PNRR

Supra-impozitarea pensiilor speciale este imposibil de aplicat. CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive este neconstituţională. Sunt vizate pensiile speciale şi pensiile militare. Măsura, spun specialiştii, ar putea bloca plăţile din PNRR, întrucât reforma pensiilor este condiţie obligatorie de îndeplinit în cererea de plată numărul 3.

Judecătorii CCR au constatat că articolul 101 din legea privind Codul Fiscal e neconstituţional. Articolul prevede impozitarea cu 10% pentru partea necontributivă mai mică sau egală cu salariul mediu, cu 15% dacă aceasta se înscrie între salariul mediu net și salariul mediu brut și 20% pentru partea necontributivă care depășește nivelul salariului mediu brut.

Curtea Constituțională a argumentat decizia prin faptul că textul legii nu precizează concret modalitatea de calcul a parții necontributive, respectiv perioada la care se raportează partea necontributivă, ceea ce încalcă articolul 1, alineatul 5 din Constituție.

Și pentru că indicatorii în funcție de care va fi stabilit impozitul, adică salariul mediu net și brut, variază de la an la an, CCR susține că pensiile vor fi recalculate anual, ceea ce din nou încalcă Constituția. Prin urmare, Curtea a dispus revenirea la cota unică de impozitare a pensiilor cu 10%, aplicabilă parții contributive.

Adrian Negrescu, analist economic: Decizia CCR este una absolut normală în condițiile în care, veniturile oamenilor, indiferent că vorbim de angajați, de cei care căștigă la bursă sau din dobânzi, dar și pensionarii, ar trebui să aibă același tratament fiscal. Nu putem introduce impozite diferențiate în funcție de sursa venitului, că e vorba de pensii, de câștiguri din dobânzi, din salarii. E absolut normal să existe aceleași reguli pentru toată lumea. Din punctul meu de vedere, pensiile n-ar trebui impozitate deloc, pentru că sunt venituri pentru care oamenii au plătit odată taxe, în perioada activă. Este o dublă impozitare. Decizia CCR are o notă de conflict de interese, din punctul meu de vedere, pentru că judecătorii beneficiază de pensii speciale și, practic, prin această decizie, își oferă un avantaj financiar, însă unul legal, până la urmă.

Decizia CCR complică însă situația financiară a României. Reforma pensiilor e unul din jaloanele din cererea de plata numărul 3 din PNRR.

Adrian Codârlașu, analist fiscal: E interesant de văzut cum va reacționa Comisia Europeană. Noi practic am transmis că am îndeplinit o cerință din PNRR, dar o parte din ea nu e îndeplinită. Sunt esențiali banii din PNRR pentru stabilitatea economică a României.

Măsura supraimpozitarii pensiilor a fost introdusă la 1 ianuarie 2024. Tot anul acesta, Guvernul a majorat pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei. Impozitul de 10% se aplică sumelor care depășesc acest plafon.

The post Supraimpozitarea pensiilor speciale e ilegală. Măsura ar putea bloca plăţile din PNRR appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *