Szabó Ödön (UDMR): Nu mai există o autoritate de moralitate în presa românească

Szabó Ödön (UDMR): Nu mai există o autoritate de moralitate în presa românească

Deputatul UDMR Szabó Ödön susţine că nu mai există o ”autoritate de moralitate” în presa românească, de aceea fake news-urile primează, şi propune o dezbatere publică pe acest subiect.

„În această lume în care este foarte clar că apar foarte multe informaţii, nu mai există o autoritate de moralitate în presa românească sau mai multe autorităţi de moralitate. Şi, în acest moment, fake news-urile sunt cele care primează.

Ar trebui gândit ce să facem şi cum am putea reglementa ca acest virus care, la un moment dat, va roade şi mai mult din democraţie, cum poate fi stăvilit. (…)

La un moment dat, în istorie, cineva a spus că cea mai importantă prevedere într-o lege ar fi: ‘nu-i voie să minţi’. Nu ar trebui un alt articol. Deci poate legea presei ar trebui să fie una simplă.

‘Nu-i voie să minţi’ şi cu asta basta. Cu un singur articol am putea să rezolvăm – desigur, glumesc -, dar aceasta înseamnă autoritatea de moralitate. Nu înseamnă că trebuie să suprimi diversitatea de opinie, diversitatea de gândire, de politică ideologică (…).

Nu despre aceste lucruri vorbim, ci despre lucrurile evidente care, la un moment dat, sunt îngăduite şi care vor duce – şi au dus – spre decizii, hai să spunem, mai puţin fericite în cadrul societăţii”, a declarat Szabó Ödön, vineri, la Târgu Mureş, la finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR.

Deputatul a arătat că, dacă ar exista un parteneriat între partea legislativă, cea civilă şi profesioniştii din presă, ar trebui să fie organizată o dezbatere publică comună şi apoi să se ajungă la o codificare în domeniul mass-media.

„Noi nu avem lipsă de curaj, noi avem lipsă de procente. UDMR nu are şi nu a avut niciodată lipsă de curaj. Ne-am înhăma dacă există un parteneriat pentru acest lucru şi din partea celorlalţi care doresc să rezolve problema sau împreună cu societatea civilă, pentru că acesta nu poate fi un răspuns al politicienilor pentru problemă.

Ar trebui să ai un dialog cu cei din zona din presă, care totuşi ţin la profesie şi care doresc ca în cadrul acestei profesii să nu existe o stigmatizare pentru ceea ce fac rău alţii, pentru că în acest context există o stigmatizare.

Este o oarecare nedumerire că (…) informaţia care circulă nu este una care poate fi verificată şi susţinută pe termen lung. Şi aici ar trebui să existe, în primul rând, o dezbatere publică comună şi o codificare în acest sens”, a afirmat Szabó Ödön.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *