Cine are în plan să îşi cumpere o locuinţă, acum e un moment prielnic. Experţii imobiliari se aşteaptă în curând la noi scumpiri după eliminarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţiilor. Iar evaluarea ţine cont şi de cererea crescută, chiar dacă puterea de cumpărare a românilor va fi slabită de scumpiri ale alimentelor sau de creşterea taxelor şi impozitelor.
Românii care vor să devină proprietari anul acesta trebuie să pregătească un buget mai mare. Noile măsuri fiscale, intrate în vigoare la 1 ianuarie vor scumpi locuinţele. Experţii în imobiliare se aşteaptă la creşteri de preţ încă din primul trimestru.
Prin telefon, Oana Ivan – expert imobiliare: Pornind de la aceste măriri de costuri pe care o să le aibă angajaţii din sectorul construcţiior până la taxa pe stâlp, care va avea şi ea un impact, se vor vedea până la urmă în preţul a ceea ce se produce în domeniul construcţiilor Ne aşteptăm la o încetinire a activităţilor în domeniul construcţiilor.
Și acesta va fi un factor care va trage în sus preţul locuinţelor. Deocamdată, cererea rămâne în continuare ridicată şi pentru că veniturile au crescut.
CRISTI STANCIU – director, agenţie imobiliară: Preţul este un factor important de decizie al unui cumpărător Cei mai mulţi au un ideal la început, după care încet, încet încep să renunţe. Preferă să plătească un pic mai mult pe o zonă mai bună. Creşterea salarială a adus o încredere un pic mai mult în piaţă şi în accesibiliatea de credite.
În ultimul an, locuinţele s-au scumpit, în medie, la nivel naţional, cu 10 procente, arată datele unor platforme online de imobiliare.
MĂDĂLINA CHIŢU – jurnalist TVR: Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai scumpe apartamente. Aici metrul pătrat s-a apropiat de 3 mii de euro, spre finalul anului 2024. Dintre reședințele de județ, Reșița are cele mai accesibile prețuri. În medie, metru pătrat a fost de aproape 800 de euro. În Bucureşti un metru pătrat de locuinţă costă încă sub 2 mii de euro. Capitala este în continuare oraşul unde proprietăţile se vând cel mai repede.
MONICA DUDĂU – reprezentant, platformă cu anunţuri imobiliare: Dacă ne uităm şi la alte pieţe europene pare că mai există încă loc de creştere în preţuri. Preţurile vor continua să crească şi în 2025. Cererea se menţine la un nivel crescut. Oferta nu creşte în acelaşi ritm cu cererea. Vedem pe primele 11 luni ale anului o creştere de doar 4% în numărul de autorizaţii de construcţie, dar de 43% în cerere.
În ciuda acestor scumpiri, România este printre ţările europene cu cele mai ieftine locuinţe.
Ocupăm locul trei, după Grecia şi Bosnia şi Herţegovina, cu un preţ mediu de putin peste 1.500 de euro pe metru pătrat. Austria este ţara cu cele mai scumpe locuinţe, cu aproape 5 mii de euro pe metrul pătrat.
The post 2025 aduce locuințe mai scumpe. Experţii imobiliari se aşteaptă la prețuri mai mari, după eliminarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţiilor appeared first on tvrinfo.ro.