Polonia a preluat oficial preşedinția Consiliului Uniunii Europene, pentru 6 luni. Este unul dintre organismele cheie ale Uniunii, cu atribuții în domeniul legislației, bugetelor şi politicii externe. Şi România a deținut acest mandat în 2019. Polonia îl preia acum în mijlocul tensiunilor externe și interne.
În mod tradițional, fiecare președinție a Consiliului începe cu un eveniment de gala, la care sunt invitați comisarii europeni și personalități internaționale.
Pentru Polonia este un moment important. A mai deținut acest mandat în 2011, dar după ani de euroscepticism, este acum condusă de un guvern proeuropean.
La gală a luat parte, din nou potrivit tradiției, președintele Consiliului European, organismul care reunește șefii de stat sau de guvern din Uniune.
Antonio Costa, preşedintele Consiliului European: Motto-ul președinției poloneze a Consiliului
este „Securitate, Europa!”. Uniunea noastră s-a născut ca un proiect de pace după Al Doilea Război Mondial, iar acum trebuie din nou să ne consolidăm securitatea ca să asigurăm pacea în Europa. De aceea, Ucraina trebuie să rămână prioritatea noastră numărul 1. Legea internațională trebuie să învingă,
pentru libertatea poporului ucrainean și pentru securitatea noastră comună.
Polonia își dorește să aibă o voce din ce în ce mai importantă în politicile de securitate comune, mai ales în contextul în care premierul Donald Tusk este un proeuropean convins, el însuși fost președinte al Consiliului European.
Varșovia are însă de gestionat o situație extrem de complicată – în imediata vecinătate, războiul din Ucraina și tensiuni cu Ungaria, al cărei ambasador nici nu a fost invitat la evenimentul de lansare a președinției Consiliului Uniunii. În plan european, nesiguranță, având în vedere alegerile din februarie din Germania, influența dreptei radicale și așa-zisul iliberalism în țări ca Franța, Germania, Ungaria, Slovacia, Italia.
Iar peste Ocean, mandatul imprevizibil al viitorului președinte Donald Trump.
Președinția Consiliului Uniunii Europene presupune ca Polonia să acționeze ca mediator în reuniunile pe formațiuni, unde țările sunt reprezentate de miniștrii din domeniile specifice, precum Externele, Apărarea, Justiția și Afacerile interne.
The post Ceremonie de preluare a președinției Consiliului Uniunii Europene de către Polonia. Războiul din Ucraina, prioritar pe agenda următoarelor 6 luni appeared first on tvrinfo.ro.