Cum au evoluat investițiile și utilizările AI și care este impactul lor asupra economiei și profesiilor

Anul 2024 marchează un moment important în evoluția inteligenței artificiale. După un 2023 plin de fascinație, 2024 a fost anul în care tehnologia AI a început să își demonstreze aplicabilitatea practică. Cum au evoluat investițiile și utilizările AI și care este impactul lor asupra economiei și profesiilor?

În 2024, tehnologia AI a evoluat de la simple concepte teoretice la produse utile, integrate în serviciile de zi cu zi.

Anul trecut a fost marcat de tranziția AI-ului de la faza de experimentare la aplicabilitate concretă.

Inteligența artificială generativă, precum ChatGPT sau Gemini, a devenit parte integrantă a diverselor aplicații și servicii de la căutările pe Google la editoare foto.

Cu toate acestea, tehnologia AI nu a adus încă revoluția scontată. În ciuda creșterii rapide și a potențialului uriaș, costurile de dezvoltare ale AI sunt încă foarte mari.

De exemplu, modelele AI necesită chipuri de ultimă generație care consumă o cantitate mare de energie, iar giganții tech au semnat contracte pentru a utiliza energie nucleară ca să alimenteze aceste sisteme.

Deși s-au investit sute de miliarde de dolari în cercetarea AI, nu toate așteptările au fost îndeplinite iar criticii subliniază că AI încă nu rezolvă probleme complexe într-un mod justificabil pentru costurile implicate.

Cu toate acestea, progresele sunt vizibile în anumite domenii.

Goldman Sachs estimează că AI va aduce îmbunătățiri semnificative în vânzări, design și alte profesii, chiar dacă nu a adus încă rezultate spectaculoase.

De asemenea, aplicarea AI în diverse domenii cum ar fi publicitatea și automatizarea proceselor de afaceri a început să demonstreze eficiență reală.

Totodată, în sectorul medical, AI a demonstrat progrese importante.

Un exemplu notabil a fost premiul Nobel din 2024 în chimie, atribuit cercetărilor care folosesc AI pentru a descoperi noi medicamente.

AI este folosit și pentru a sprijini diagnosticul rapid, oferind medicilor puncte de plecare pentru investigarea mai rapidă a afecțiunilor.

Cu toate acestea, unele instrumente AI, cum ar fi Whisper de la OpenAI, au fost criticate pentru tendința lor de a crea texte greșite sau chiar de a inventa propoziții.

Însă, pe măsură ce tehnologia avansează, apare o întrebare importantă: va înlocui AI locurile de muncă sau va suplimenta activitatea umană?

De exemplu, unii angajatori folosesc deja AI pentru a redacta contracte de muncă sau pentru a traduce documente.

Dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea nevoie de avocați, ori traducători! Însă aici depinde de noi cum vom alege să folosim această tehnologie.

Trebuie să înțelegem că AI nu este aici să ne ia jobul, ci poate… doar să ia jumătate din job adică acele lucruri care poate necesită prea mult timp și prea multă migală.

Tehnologia va evolua pe un ritm din ce în ce mai rapid, dar ține de noi să îi dăm sens și trebuință! Cheia este tot la noi!

The post Cum au evoluat investițiile și utilizările AI și care este impactul lor asupra economiei și profesiilor appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *