Facebook renunță la ”factchecking”. Zuckerberg: ”Am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și prea multă cenzură”

Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, a anunțat că va renunța la funcția de factchecking (verificare a faptelor), dar și că va reduce cenzura și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instagram și Threads, scrie The Guardian.

Într-un mesaj video publicat marți, Mark Zuckerberg a promis să acorde prioritate libertății de exprimare în urma revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și a declarat că, începând din SUA, factchecking-ul va fi înlocuit de community notes, similare cu cele folosite de platforma X.

Community notes, introduse de X, platforma social media deținută de Elon Musk, se bazează pe alți utilizatori care adaugă avertismente și context la postările controversate.

Zuckerberg a declarat că „verificatorii de fapte ai Meta au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”.

Într-o declarație amplă, Zuckerberg a declarat că Meta va „renunța la o serie de restricții pe tema unor subiecte precum imigrația și genul, care sunt pur și simplu în afara discursului principal” și „va colabora cu președintele Trump pentru a răspunde guvernelor din întreaga lume care vizează companiile americane și fac presiuni pentru a cenzura mai mult”.

El a citat Europa ca fiind un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea oricărui lucru inovator”.

Zuckerberg a încadrat decizia de a scăpa de factcheckers ca un argument în favoarea libertății de exprimare, pe care l-a prezentat la Universitatea Georgetown în octombrie 2019. El a declarat că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie au fost resimțite ca „un punct de cotitură către prioritizarea exprimării”.

În declarația sa, Zuckerberg a criticat insistent guvernele și presa tradițională, care, potrivit lui, se implică în cenzură.

„Guvernele și mass-media tradiționale au făcut presiuni pentru a cenzura din ce în ce mai mult. O mare parte din acest lucru este în mod clar politic, dar există, de asemenea, o mulțime de lucruri rele legitime acolo, droguri, terorism, exploatarea copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios și vreau să mă asigur că le tratăm cu responsabilitate”, a spus el.

„Așa că am construit o mulțime de sisteme complexe pentru a modera conținutul, dar problema cu sistemele complexe este că fac greșeli, chiar dacă cenzurează din greșeală doar 1% din postări, asta înseamnă milioane de oameni, și am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și prea multă cenzură. Recentele alegeri par a fi, de asemenea, un punct de cotitură culturală către prioritizarea exprimării”, a subliniat el.

Zuckerberg a spus că eliminarea unor restricții privind conținutul pe teme cum ar fi genul și imigrația ar „asigura că oamenii își pot împărtăși convingerile și experiențele pe platformele noastre” și a spus că accentul filtrelor care scanează postările pentru încălcări ale politicii va fi mutat pentru a aborda doar încălcări ilegale și de mare gravitate.

Platformele se vor baza pe utilizatori pentru a raporta încălcări de gravitate mai mică, înainte de a lua măsuri.

„Prin reducerea lor, vom reduce dramatic cenzura pe platformele noastre”, a mai spus el.

The post Facebook renunță la ”factchecking”. Zuckerberg: ”Am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și prea multă cenzură” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *