Au strălucit de Crăciun şi au fost martorii unor momente emoţionante, dar de acum brazii trebuie să ajungă la centrele de colectare. Primăriile au stabilit reguli de preluare a pomilor, iar cei care nu le respectă riscă amenzi şi de 500 de lei. Operatorii de salubritate insistă ca brazii să fie lăsaţi în spaţiile special amenajate, să nu mai aibă podoabe şi să fie coborâţi pe scări din apartamente, nu aruncaţi de la balcon.
Brazii de Crăciun, colectaţi de autorităţi în perioada următoare, vor fi tocaţi şi transformaţi în compost, material care va fi folosit apoi la amenajări peisagistice sau în alte scopuri. În Bucureşti, multe dintre firmele de salubritate au început deja strângerea pomilor de Crăciun.
În Sectorul 6 al Capitalei sunt 12 centre unde pot fi duşi brazii care au înfrumuseţat casele şi au adăpostit cadourile. Cine nu poate să ajungă la centre, trebuie să îi lase lângă ghenele de gunoi dintre blocuri. Important este să fie despodobiţi, să nu fie amestecaţi cu deşeuri menajere şi nici aruncaţi de la balcon.
LUCIAN DUBĂLARU – director, Administraţia Publică de Salubrizare, sector 6: Din păcate nu toţi respectă aceste reguli. Este mult mai greu să recuperezi un brad dintr-un copac de 6 – 7 metri sau să-l iei dintr-un maldăr de gunoi sau să fie pur şi simplu aruncat peste o maşină sau chiar peste un copil, Doamne fereşte!. Rugămintea noastră către cetăţenii sectorului 6, şi nu numai, este să înţeleagă că aceşti brazi sunt 100% reciclabili.
Şi în Sectorul 2 au fost amenajate două centre de colectare, iar în sectoarele 1, 3, 4 şi 5 brazii vor fi luati de firmele de salubritate din spatele blocurilor sau din faţa porţilor.
Prin telefon, RAUL POP, manager programe Ecoteca: Dacă brazii se aruncă aiurea, ei provoacă diverse neajunsuri, aspecte neplăcute legate de cum arată în jurul blocurilor, spre exemplu, şi până la probleme mai mari. Poate dintr-o glumă proastă sau dintr-o eroare, pot fi chiar incendiaţi. Este un material lemnos, ca orice material lemnos, şi în funcţie de posibilităţile de procesare mai departe pot să ajungă măcar biomasă.
În foarte multe oraşe din ţară primăriile au pregătit programe de colectare a pomilor de Crăciun. În Timişoara locuitorii sunt rugaţi să lase brazii la pubelele de deşeuri, în perioada 13-24 ianuarie sau să-i predea oricând centrelor de colectare.
În Piteşti brazii vor fi adunati din 8 ianuarie, iar în Braşov, de luni, 6 ianuarie.
În multe oraşe cei care nu respectă regulile riscă să fie amendaţi. La Bucureşti amenda este de 500 de lei.
The post Începe colectarea brazilor de Crăciun. Primăriile au anunțat modalitățile de strângere a pomilor festivi. Cine nu respectă regulile riscă să fie amendaţi appeared first on tvrinfo.ro.