Lupta cu drogurile, tot mai dură | Piața s-a extins în 2024

Noi tipuri de droguri, majoritatea sintetice, copii îndemnați chiar de părinți să consume substanțe interzise, bunici care au testat pe ei stupefiante pentru a-și ține nepoții dependenți departe de pericole și mai mari. Sunt realități din România anului care tocmai s-a încheiat. Lupta cu drogurile devine tot mai dură: specialiștii au constatat că alcoolul, țigările și drogurile se consumă de la vârste tot mai mici. Iar țara noastră este tot mai atractivă pentru traficanți.

Medicii de la urgențe sau din camerele de gardă ale spitalelor din București au avut de lucru în noaptea de Revelion. Pe lângă cazurile obișnuite, au avut de tratat și tineri doborâți de consumul de stupefiante.

Experții Agenției Naționale Antidrog spun că 2024 a fost anul în care din ce în ce mai mulți părinți au înțeles pericolul drogurilor și au participat la programe de consiliere, chiar și cei ai căror copii nu sunt consumatori. Dar, au fost și cazuri grave de minori care aveau nevoie de tratament pentru că primiseră droguri chiar de la părinți.

Ramona Dabija, director ANA: Cred că putem spune că astăzi am reușit să scoatem la suprafață consumul despre care nu se cunoștea. în cadrul programului Safe space pe care îl derulează Agenția. Avem copii consumatori la a două generație. Asta înseamnă că ei au debut în consum în cadrul familiei. Primul joint l-a oferit unul dintre membrii familiei.

Pe 31 decembrie 2024 polițiștii clujeni au reușit să facă o captura semnificativă: au arestat doi tineri, de 17 și 19 ani, care se pregăteau să vândă 10 kilograme de 3 Cmc, un drog sintetic la modă. Anul trecut o tonă de substanțe interzise a fost confiscată și au fost anihilate zeci de grupări infracționale.

Specialiștii susțin că în anul 2024 piața de droguri s-a extins în România, iar din 2025, odată cu intrarea în Spațiul Schengen, există riscul că țara noastră să fie și mai tentantă pentru traficanți.

Cătălin Țone, expert antidrog: Anticipez că vor crește cantitățile de dorgrui aduse în România având în vedere această posbilitate de circulație crescută, îmi e teamă de înființarea unor laboratoare pentru producția de droguri sintetice, pentru că România e o țară consumatoare de droguri sintetice și toate acestea vor conduce la o creștere a fenomenului, în opinia mea, de aceea trebuie ca autoritățile, în regim de urgență, să întărească structurile de investigații, de control.

Anul trecut Agenția Națională Antidrog a pus sub control 12 noi substanțe stupefiante printre care unele din categoria „cristal”, droguri sintetice preferate de adolescenți pentru că au prețuri mai mici.

The post Lupta cu drogurile, tot mai dură | Piața s-a extins în 2024 appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *