Mâncarea nesănătoasă şi băuturile răcoritoare ar putea fi interzise în şcoli. Ministerul Sănătăţii propune ca în unităţile de învățământ să fie vândută doar apă potabilă sau minerală. Proiectul iniţiat de oficialii din sănătate conține și liste cu alimentele recomandate pentru elevi, în funcție de vârste și de necesarul de nutrienţi, dar și produse ce nu ar trebui consumate de copii si adolescenți.
Proiectul pus în dezbatere publică de ministerul Sănătății propune alimente și meniuri care pot fi servite frecvent sau ocazional de copii sau care nu trebuie consumate deloc.
ILINCA NAZARIE – jurnalist TVR: Alimentele și băuturile oferite copiilor la școală sunt împărțite conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative. Iar pe lângă asta și cât de des pot fi consumate. Astfel avem categoriile: a se servi cel mai des – unde avem exemplul – fructe și legume proaspete, a se servi ocazional, suc de fructe sau legume între 50%-100% si a nu se servi – suc de fructe îndulcit.
Pe lista alimentelor care ar trebui consumate cel mai des se află, între altele cerealele integrale și produsele din cereale integrale, lapte pasteurizat parțial degresat, iaurturile slabe, carnea de pui sau curcan sau peștele. Există și indicații în ceea ce privește conținutul de zaharuri, grăsimi sau sare. De exemplu, nu sunt recomandate alimentele care au peste 20 g de grăsimi la suta de grame sau dulciurile cu peste 15g zaharuri la 100g de produs, cu excepția fructelor proaspete.
În ceea ce privește băuturile, proiectul spune clar: în incinta școlilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea. Nutriţioniştii spun că astfel de reglementări erau așteptate de mult timp, tocmai din cauza numărului mare de copii si tineri care suferă de obezitate.
Dr. SIMONA CARNICIU – medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice: În momentul în care copii consumă aceste produse la școală, fără o supervizare a părinților sau a educatorilor, se pierde controlul. Acasă părinții hrăneau corect copii, în schimb aceștia, consumand produsele la școală, fără nici o supraveghere, evident că lupta împotriva excesului ponderal este deja pierdută.
Reprezentanţii părinţilor cer însă și programe educaționale pentru elevi.
Prin telefon, CĂTĂLIN NAN – Federația părintilor: Nu am văzut nicăieri o educatie coordonată pentru copii si părtinți. Este foarte important să includem programe educaționale cu suport din partea nutriționiștilor și pentru părinți, pentru că, dacă nu educi cumva si părinții de acasă, e ca și cum ai lucra doar la efecte și nu la cauză. O să propunem o simplificare a acestor tabele, eventual sub forma unei aplicații mobile sau a unui ghid practic ilustrat.
În România, 3 din 10 copii cu vârsta de 7- 9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.
The post Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli appeared first on tvrinfo.ro.