2025 aduce concedieri la stat. Declaraţia îi aparţine ministrului de Finanţe. Acestea vor veni în urma planurilor Guvernului pentru comasarea instituțiilor. Astfel, potrivit unor surse, ar putea fi comasate instituțiile din subordinea Secretariatului General al Guvernului. Va fi redus numărul de agenții din subordinea Ministerului Muncii și al Agriculturii, dar și instituțiile din subordinea Parlamentului.
În luna octombrie, în România erau 1,3 milioane de angajati la stat, cu peste 30 de mii mai mult față de luna precedentă. Ministrul Finanțelor a recunoscut că, în urma reorganizărilor, pe care Guvernul le va face anul acesta, vor fi reduceri de personal.
TANCZOS BARNA – ministrul Finanţelor: Nu cred că este nevoie în momentul de față de asemenea concedieri în masă. Dar reorganizările instituționale vor duce la reducerea numărului de personal.
Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat. De aceea nu se fac lucrurile de azi pe mâine. Dacă semnalul este clar și știm exact de la bun început care sunt instituțiile care vor suferi modificări, acolo deja, angajații din sectorul public știu ce-i așteaptă și au timp suficient luni de zile să găsească alternative.
Guvernul are, de anul acesta, un departament care are misiunea de a eficientiza activitatea din sectorul public.
MARCEL CIOLACU – prim-ministrul României: Va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB. Precizez, că în acest departament care va fi cu specialiști din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono.
Peste 64% dintre posturile ocupate în luna octombrie în aparatul bugetar erau în administraţia publică centrală, adica peste 800 de mii, iar dintre acestea mai mult de jumătate erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. În administraţia publică locală lucrau, în luna octombrie, peste 400 de mii de persoane. Reprezentantii agențiilor de turism au cerut Guvernului să reducă numărul bugetarilor.
De ce măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive directe sunt ignorate? Reducerea numărului de bugetari cu 10-15-20% în următorii 2-3 ani şi o restructurare eficientă a aparatului administrativ sunt soluţii evidente, dar aceste reforme esenţiale nu sunt nici măcar menţionate. România are un aparat de stat mult supradimensionat faţă de nevoile reale, se spune în comunicatul ANAT.
Sindicaliștii spun că e nevoie în continuare de profesioniști în sectorul public care să își facă treaba.
Prin telefon, DUMITRU GHERDAN – lider de sindicat în PMB: Lumea în general, poate și greșit, își aținteste interesul – domnule, cam mulți oameni în administratie, fără să se gândească care e necesarul de activități pentru a rezolva problemele cetățenilor. Pot să fie anumite compartimente supradimensionate si alte subdimensionate.
Prin telefon, NONI IORDACHE președintele Sindicatului din aparatul de lucru al Guvernului: Atunci când se vorbește de numărul persoanelor care lucrează în aparatul de stat suntem făcuți leneși. Oricum lumea pleacă din administrație și din sistemul bugetar.
În luna octombrie cel mai mare număr de posturi ocupate în aparatul bugetar era la Ministerul Educaţiei, unde figurau peste 300 de mii de angajați, la Ministerul Afacerilor Interne și la Ministerul Apărării Naţionale.
The post Ministrul Finanţelor: Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal. Multe persoane se pot angaja în mediul privat appeared first on tvrinfo.ro.