Preţurile multor mărfuri ar putea creşte în următoarele luni. În medie cu 15%, potrivit unor calcule făcute în sectoarele afectate de așa-numita ordonanță trenuleț. Fermierii spun că, odată cu eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din agricultură, Guvernul şi-a asumat, de fapt, scumpiri în lanţ.
Angajații din industria alimentară spun că eliminarea facilităților fiscale din domeniu va avea un impact direct asupra prețurilor, care vor crește în perioada următoare.
Schema de plafonare a TVA-ului introdusă de Guvern nu acoperă decât alimentele de bază, așa că la toate celelalte produse vor fi scumpiri.
Dragoş Frumosu, președinte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară: Vor fi două situații – sau angajatorul suportă acest procent de 10% și atunci el se va regăsi în costuri, deci în prețul produselor alimentare, pe de altă parte, nu toți angajatorii vor avea posibilitatea financiară să suporte și atunci există riscul ca puținii oameni calificați din industria alimentară să se îndrepte către alte zone mai bine plătite sau să plece la muncă în străinătate.
Producătorii de cereale susțin că întregul lanț va fi afectat de aceste măsuri.
Daniel Radu, fermier: Este clar că nu putem să tăiem din salariile angajaților, ci vom avea costuri suplimentare. E un lucru care ne va durea foarte tare. Prețurile vor crește la raft, e clar că se vor duce 15-20%.
Reacții la măsurile fiscal-bugetare. Patronatele contestă ordonanța ”Trenuleț”. Sindicatele amenință cu proteste
30 decembrie 2024, 12:51 (actualizat 30 decembrie 2024, 22:43)
Și în construcții sunt așteptate efecte negative în lipsa facilităților fiscale.
La finalul anului trecut, firmele care au contracte pentru construcții rezidențiale sau de birouri aveau deja un deficit de 47 de mii de angajați. Acum, mulți dintre investitori vor să amâne lucrările.
Oana Ivan, expert imobiliar: Din păcate, noi ne așteptăm la o încetinire a activității în domeniul construcțiilor care și așa era încetinită din varii motive. Și se vor scumpi locuințele. Se vor scumpi la final de an, oricum premisele erau pentru scumpirea locuințelor, acum cu atât mai mult.
Ministrul Finanțelor a transmis, în prima zi din an, un mesaj, în care arată că anul acesta vor fi reduse costurile companiilor românești.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: Un an cu foarte multe oportunități pentru companiile românești care, în urma aderării României la spațiul Schengen își vor reduce costurile, va crește eficiența și rentabilitatea în această companie își vor consolida pozițiile pe piețele Uniunii Europene. Un an în care trebuie să luăm măsuri, pentru a crea un stat mai suplu.
Guvernul a aprobat, la finalul anului, o ordonanță de urgență, prin care urmărește să adune mai mulți bani la bugetul statului, pentru a reduce deficitul bugetar, care a depășit 7% din produsul intern brut.
Guvernul a adoptat OUG ”Trenuleț”. Ciolacu: Nu este o ordonanță a „austerității”
30 decembrie 2024, 07:54 (actualizat 30 decembrie 2024, 18:57)
The post Nemulţumiri după eliminarea facilităţilor fiscale în agricultură și construcții appeared first on tvrinfo.ro.