Plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze, care expiră la finalul lunii martie, ar putea fi prelungită. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că sunt luate în calcul mai multe variante, iar la finalul acestei luni va decide cine va beneficia de preţuri plafonate. Vor avea prioritate familiile cu mulţi copii, persoanele cu boli cronice şi cei care au acasă aparate medicale cu un consum mare de energie. Prețul la gaz ar putea crește în lunile următoare după decizia Ucrainei de a nu mai permite tranzitul gazului rusesc.
Pentru energia electrică, prețurile plafonate între 68 de bani si 1,30 lei, pe kilowat oră, în funcție de consum, rămân valabile până la finalul lunii martie. La fel și cele pentru gaze, limitate la 31 de bani pe kilovat oră. Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla de la 1 aprilie. Guvernul analizează mai multe variante, inclusiv prelungirea schemei de plafonare.
Sebastian Burduja – ministrul Energiei: Un scenariu este continuarea schemei așa cum este astăzi pentru o perioadă de timp, 3-6 luni, în contextul tuturor turbulențelor din piața energiei regionale, vedeți ce se întâmplă și cu gazul rusesc, stoparea tranzitului prin Ucraina. Un al doilea scenariu ar fi să continuăm această schemă de plafonare, compensare cu o țintire mai bună a sprijinului pentru acei consumatori vulnerabili.
Săptămâna aceasta România a exportat o cantitate record de gaze în Republica Moldova – 5 milioane de metri cubi au fost transportate prin punctul Iasi-Ungheni, într-o singură zi, echivalent cu 20% din productia internă. Analiștii spun că după ce tranzitul de gaze rusești, prin Ucraina către Europa, a fost oprit, prețurile vor crește, dar nu vor exploda.
CORINA MURAFA – analist în domeniul energiei: Per total creșterea nu s-a dus chiar atât de mult în raport cu ultimul an. Se va stabiliza din punctul meu de vedere pentru că din Rusia prin Ucraina -Europa mai importă doar 5% din importurile ei de gaz natural. Sigur că sunt state europene cum ar Slovacia, Ungaria care inflamează un pic situația. Europa trebuia de mult să fie pregatită.
În România stocurile de gaze reprezintă acum 66% din capacitatea de înmagazinare, sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, din cauză că temperaturile au fost mai scăzute, iar consumul a fost mai mare. Populația României consumă zilnic 40 de milioane metri cubi, productia e de 25 de milioane, iar diferenta poate fi suplinită din depozite. Experții în energie au calculat deja ce se va întâmpla cu prețul gazelor în lunile următoare.
Prin telefon, DUMITRU CHISĂLIȚĂ expert in energie: În momentul de față chiar dacă s-ar putea să mai fie fluctuații pe termen scurt nu cred că putem să discutăm totuși de o creștere a prețurilor. În două scenarii prețul nu ar trebui să crească mai mult decât în momentul de față. În cel de-al treilea există o șansă ca el să crească undeva cu 20-25%.
În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, care pun presiune pe piața energetică europeană, Italia a propus Comisiei Europene stabilirea unui nou plafon – la 60 de euro pentru megawatt-oră pentru a îi proteja în acest fel pe consumatori.
The post Plafonarea prețurilor energiei și a gazelor ar putea fi menținută. Sunt luate în calcul mai multe variante, iar la finalul acestei luni se va decide cine va beneficia de preţuri reduse appeared first on tvrinfo.ro.