Regulile impuse băncilor după criza din 2008 ar putea fi slăbite

Regulile impuse băncilor după criza din 2008 ar putea fi slăbite

Revenirea lui Donald Trump în fruntea celei mai mari economii a lumii pune presiune pe relaxarea regulilor financiare din Uniunea Europeană.

În numele „competitivității” reprezentanții sectorului financiar se bucură acum de vânt prielnic în pânze pentru a-i împinge pe decidenți spre a schimba regulile jocului.

În al doilea său mandat la cârma Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a pus accentul pe reducerea birocrației, inclusiv pe eliminarea unor piedici în fața uniunii piețelor de capital, arăta France 24 la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Totuși, schimbările posibile nu țin doar de ce se întâmplă în SUA. Pentru piața financiară, semnele că regulile s-ar putea înlesni vin chiar de dinainte de realegerea lui Trump.

În septembrie, Verena Ross, președinta Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe, și-a exprimat susținerea pentru un efort de a relaxa regulile privind securitatea.

Acest mecanism, care constă în lansarea unor obligațiuni garantate pentru investiții, este unul profund controversat, din moment ce a stat la baza crizei din 2008. Prima propunere de acest tip a venit în 2015, iar zeci de profesori de economie și finanțe s-au opus cadrului printr-o scrisoare deschisă.

Experții spuneau că regulile nu ajută la scăderea riscurilor și că ar putea fi chiar contrar lecțiilor de după criza de acum peste 15 ani, conform Ziare.com.

Mai recent, grupul Finance Watch a spus că speranțele UE de a îmbunătăți accesul la finanțare prin acest mecanism ar putea fi inutile.

„Discuția despre reînvierea securității în UE a fost amplificată mult peste relevanța sa practică”, declara Christian Stiefmueller, cercetător senior în cadrul grupului, pentru Euronews.

A permite băncilor să pună la pachet mai multe credite, pe care să le vândă ca instrumente de investiții ar putea expune din nou contribuabilii la costuri mari pentru a salva instituțiile de credit.

În timp ce, peste Atlantic, noua direcție pare a fi una de a mulțumi sectorul financiar, autoritățile din Europa nu vor să fie responsabile pentru o nouă criză financiară, dar nici să pară că au ratat trendul, scrie Politico joi, 2 ianuarie. Relaxarea regulilor ar putea ține Europa în cursă cu SUA, dar ar putea submina protecțiile menite să prevină un dezastru economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *