România meșteșugurilor și a tradițiilor. O călătorie de neuitat prin zona Baraolt din Covasna, un loc bogat în atracții turistice

Zona Baraolt din Covasna e bogată în atracții turistice. De la cele naturale, precum peșteri, izvoare şi chei, la cele culturale – muzee, gastronomie locală și meșteșuguri tradiționale. Localnicii se mândresc cu meseriile învăţate din moşi-strămoşi, pe care încearcă să le transmită mai departe copiilor și nepoţilor.

Nagy Gyorgy a moștenit meseria de fierar de la tatăl lui, iar atelierul construit la Tălișoara în urmă cu 50 de ani a devenit acum muzeu. Strunguri vechi, unelte de fierărie, chei și potcoave, toate sunt mărturii ale unei epoci apuse. Fierăria tradițională a lui Nagy Gyorgy e recunoscută în zonă.

NAGY GYORGY – artist popular: Aici sunt câteva obiecte, scule cu care am învățat și lucrat si eu – cheie franceză, bormașină.

Tot la Tălișoara, Dénes Ildiko pune în practică rețete vechi, învățate de la bunici, dar și unele noi. Găteşte tot felul de preparate, dar mai ales tăițeii de casă specifici zonei, pentru care e nevoie de multă răbdare.

DENES ILDIKO: Se pot pune în supe, în supe de carne cu legume sau se pot folosi ca garnituri la paprikas sau tocănițe.

Și peisajele în mijlocul cărora trăiesc mesteșugarii sunt minunate. Locuri fermecătoare care au fost declarate arie protejată Natura 2000.

SIMONA BOANTA – jurnalist TVR Târgu Mureş: Un adevărat spectacol al naturii ni se desfășoară în fața ochilor. Rezervația naturală Cheile Varghișului se întinde pe o suprafață de 800 ha, are peste 100 de peșteri, iar cheile au o lungime de 4 km.

RAD ENEAS – ghid autorizat: Momentan ne aflăm în cel mai mare carst din Muntii Perșani, carstul se situează pe 5 nivele.

Mai la sud, în Craiova, o mână de oameni care iubesc trecutul și vor să-l păstreze pentru viitor restaurează icoane vechi de sute de ani. Într-un mic atelier sunt readuse la viaţă adevărate capodopere.

ADRIANA GABRIELA MARDALE – conf. univ. dr., Facultatea de Teologie, Craiova: Noi încercăm în primul rând să conservăm, să nu deteriorăm si să o aducem la o stare cât mai aproape de cea inițială.

E o muncă migăloasă, dar înainte de orice se fac analize chimice și biologice.

Cea mai veche icoana din laboratorul de restaurare al Arhiepiscopiei Craiovei este din secolul al XVII-lea. După restaurare, unele icoane se întorc în lăcașurile de cult din care au fost aduse, dar cele mai multe sunt prezentate în expoziţii.

The post România meșteșugurilor și a tradițiilor. O călătorie de neuitat prin zona Baraolt din Covasna, un loc bogat în atracții turistice appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *