Polonia deține în următoarele 6 luni președinția Consiliului European. România are obiective importante de atins în această perioadă, iar elementele comune sunt securitatea și achizițiile militare comune pe care le vor face țările din blocul comunitar. Totodată, ar putea fi stabilite reguli pentru transportul de animale și exportul de carne. Statele UE trebuie să decidă și condițiile în care produsele din Ucraina vor putea fi vândute din iunie pe piața europeană.
Programul pentru dezvoltarea industriei europene de apărare are un buget de 1,5 miliarde de euro pentru următorii doi ani, iar potrivit acestuia, ar trebui ca, până în 2030, 40% din echipamentele militare achiziționate de țările blocului comunitar să fie cumpărate la comun. Pe de altă parte, președinția poloneză vrea să obțină un acord în Consiliu pentru aprobarea acestui program. Miza e legată de sumele ce vor putea fi cheltuite pentru achiziții de armament din afara comunității europene. Franța, care este un important furnizor în industria de apărare, își dorește ca cele mai multe achiziții să se facă în interiorul Uniunii Europene.
Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei: Dar vreau să precizez că preşedinţia poloneză va fi dedicată într-o mare măsură problemelor de securitate. Am propus ca Marea Baltică să devină o zonă de control militar consolidat de către NATO și statele baltice. Am devenit, și vom reafirma acest lucru în 2025, un lider în politica de securitate nu numai în această parte a Europei, ci pe întregul continent.
Președinția poloneză a Consiliului European va trebui să redefinească relația Uniunii Europene cu Ucraina. După izbucnirea conflictului militar, Uniunea a înghețat tarifele pentru majoritatea produselor exportate din Ucraina. Această măsură însă expiră la începutul lunii iunie. În timp ce guvernul de la Kiev vrea menținerea acestei facilități, unele state europene se tem că un aflux prea mare de produse din Ucraina le-ar putea destabiliza piețele.
Andrzej Duda, președintele Republicii Polone: Noi, în Polonia, știm foarte bine că nu există o Europă sigură fără implicarea Statelor Unite, atât din punct de vedere militar, cât și economic. Acesta este motivul pentru care prima prioritate a președinției poloneze a Uniunii Europene este consolidarea cooperării dintre Uniune și Statele Unite.
The post Securitatea și achizițiile militare comune, obiectivele țărilor UE din timpul președinției poloneze a Consiliului European appeared first on tvrinfo.ro.