Este Ajunul Bobotezei, iar în biserici au fost slujbe şi s-au sfinţit apele. Credincioşii au ţinut azi post negru, pentru a bea mâine dimineaţă Agheasma Mare. Sticlele cu apa sfințită au fost pregătite cu ajutorul voluntarilor şi vor fi impărțite mâine, la finalul slujbei care marchează Botezul Domnului.
În Constanta, zecile de tone de apă din butoaiele amplasate în fața catedralei, au fost sfințite de Inaltpreasfințitul Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a ţinut slujba și de şapte ori a urcat pe schelele din lemn făcute special şi a făcut semnul crucii. Iar la un moment dat le-a dat emoții tuturor când s-a împiedicat.
Agheasma Mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează. Iar apa sfinţită, care reprezintă pogorârea lui Dumnezeu la apa Iordanului, are o deosebită însemnătate pentru creştini.
ÎPS TEODOSIE – Arhiepiscopul Tomisului: Aceste rugăciuni care se fac de 2 ori pe an în Ajun si de Bobotează, ne luminăm, ne întărim, ne pătrundem de harul Sfântului Duh. Apele sunt sfintite azi și mâine și toti trebuie să luăm din această apă sfințită, prin sfințirea apei ne sfințim și noi gustând apa.
Sute de mii de sticle au fost pregătite în ultima săptămână pentru Bobotează. Cu ajutorul voluntarilor, au fost etichetate si apoi umplute cu agheasmă.
VALENTIN RĂDOI – protopop, Arhiepiscopia Dunării de Jos: Pregătim sticlele de agheasmă pe care le îmbuteliem azi și le împărțim mâine pentru ca toată lumea să primească această binecuvântare a lui Dumnezeu.
DIANA DUMITRAŞCU – jurnalist TVR: În dimineaţa zilei de Bobotează, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, 20.000 de sticle cu aghiasmă vor fi oferite credincioşilor. După Sfânta Liturghie, de la ora 12.00, Patriarhul Daniel va oficia slujba Sfinţirii Mari a apei.
La Patriarhie şi în bisericile din Capitală mii de oameni sunt aşteptaţi la slujbă şi de Bobotează, dar şi a doua zi, de Sfantul Ioan.
Preot dr. EMIL NEDELEA CĂRĂMIZARU – paroh Biserica Sf. Gheorghe Nou, Bucureşti: Este praznic împărătesc. Întâlnirea de la apa Iordanului este una cosmică, este mântuitoare, este o întâlnire care îl arată lumii pe Dumnezeul nostru. Botezul lui Ioan este un botez simbolic al pocăinţei, dar el recunoaşte şi spune că în mijlocul vostru este cel care vă botează cu Duhul Sfânt şi fiecare dintre noi în virtutea acestei vestiri suntem botezaţi cu Duhul Sfânt în cristelniţa iubirii, în Biserica lui Dumnezeu.
De Bobotează va avea loc o nouă slujbă de sfintire a apelor. Mai multe cruci vor fi aruncate în mare și în Dunăre, la Constanța, Brăila și Galați, iar tineri curajosi se vor întrece ca să le recupereze.
The post Sfințirea apelor | O zi până la Bobotează. Credincioşii au ţinut azi post negru, pentru a bea mâine dimineaţă Agheasma Mare appeared first on tvrinfo.ro.