Caută
Close this search box.

Masacrul din moscheile din Noua Zeelandă: 40 de persoane au fost ucise și alte 20 grav rănite

Patruzeci de persoane au fost ucise și peste 20 au fost grav rănite în urma unor atacuri la două moschei din Noua Zeelandă, premierul Jacinda Ardern le-a catalogat drept atacuri teroriste, relatează Reuters.

Masacrul inițiat de cel puțin un bărbat în timpul rugăciunilor de vineri din orașul Christchurch este cea mai gravă lovitură de masă din această țară și a fost condamnată în toată Asia.

„Considerăm că 40 de persoane și-au pierdut viața în acest act de violență extremă”, a spus Ardern. „Este clar că acest lucru poate fi acum descris doar ca un atac terorist”. Ardern a declarat că Noua Zeelandă a fost plasată pe cel mai înalt nivel de amenințare la adresa securității. Ea a spus că patru persoane aflate în custodia poliției au avut opinii extremiste, dar nu au fost pe listele de supraveghere a poliției.

Înregistrările video pe scară largă au fost difuzate pe social media, aparent luate de un pistolar și postate live online, pe măsură ce atacul era în desfășurare, filmulețele îl arată conducând la o moschee, intră în ea și împușcă aleatoriu oamenii din interior. Credincioșii, morți sau răniți, se înghesuiau pe podeaua moscheii, se mai arăta în video. Reuters nu a putut confirma autenticitatea filmului.

Un bărbat care a spus că se află la moscheea Al Noor a declarat pentru mass-media că atacatorul era alb, blond și purta o cască și o vestă antiglonț. Bărbatul a dat buzna în moschee în timp ce credincioșii îngenuncheau pentru rugăciuni. „Avea o armă mare … a venit și a început să tragă în toată lumea din moschee, peste tot”, a spus Ahmad Al-Mahmoud. El a spus că el și alții au scăpat prin spargerea unei uși de sticlă. Radio New Zealand a citat un martor în interiorul moscheii spunând că au auzit focuri de armă și că cel puțin patru persoane au stat la pământ și „acolo era sânge peste tot”.

Ardern a declarat că 30 de persoane au fost ucise în moscheea Al Noor, moscheea principală a orașului și alte 10 au fost ucise la o moschee din suburbia Linwood. „Aceasta este una dintre cele mai întunecate zile din Noua Zeelandă”, a spus ea. Comisarul de poliție al Noii Zeelande, Mike Bush, a declarat că patru persoane – trei bărbați și o femeie – au fost luați în custodie. Premierul australian Scott Morrison a declarat că unul dintre bărbații aflați în custodie a fost australian.

Poliția a spus că IED-urile, dispozitivele explozive improvizate, au fost găsite într-un vehicul pe care l-au oprit. Filmul video online, care părea că a fost capturat pe un aparat foto legat de capul pistolarului, a arătat canistrele roșii de benzină în spatele mașinii, împreună cu alte arme.

Toate moscheile din Noua Zeelandă au fost rugate să-și închidă ușile, a spus poliția.

Liderii politici și islamici din Asia și-au exprimat dezgustul față de filmările mortale. „Indonezia condamnă cu fermitate acest act, în special la un loc de închinare, în timp ce o rugăciune de vineri era în desfășurare”, a declarat ministrul de externe Retno Marsudi într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri