Caută
Close this search box.

Campania electorală a început. Ar fi trebuit să dispară toate banerele electorale

campania electorală

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început oficial astăzi. Până ieri, la miezul nopții, toate bannerele au trebuit să dispară, pentru că, în timpul campaniei, sunt permise numai afișele de maximum 5 pe 3 metri, care vor fi montate doar în locurile stabilite de primării.

„Utilizarea materialelor de propagandă în campania electorală. Au fost dezbateri cu privire la aceste bannere şi materiale de promovare. Materialele care nu au fost înregistrate, dacă nu au fost înlăturate până pe 26 aprilie până la ora 24, toţi competitorii electorali vor fi sancţionaţi.

În data de 27, la nivelul Birourilor Electorale judeţene se vor putea depune sesizări, plângeri cu privire la utilizarea altor materiale, pot fi sesizate şi organele de poliţie. Dacă aceste materiale există, aceste birouri judeţene vor putea să soluţioneze plângerile”, a declarat Constantin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit legislației în vigoare, sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. De asemenea, sunt interzise orice alte materiale de propagandă.

În campania electorală, candidaţii, partidele şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul presei. Prezentarea candidaţilor şi a susţinătorilor acestora pe posturile publice şi comerciale de radio şi televiziune poate avea loc în cadrul emisiunilor electorale cu respectarea principiilor de echitate, echilibru şi imparţialitate, menite să contribuie la transmiterea unor mesaje nedistorsionate către public, asigurând acestuia o informare corectă pe baza exprimării pluralismului de opinii.

Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare.

Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legea.

Pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, paşaport şi actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.

Un număr record de secții de votare vor fi organizate în afara ţării: 441. Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot este următoarea:

1 – Partidul Social Democrat

2 – Alianţa electorală „Alianţa 2020 USR Plus”

3 – Partidul PRO România

4 – Uniunea Democrată Maghiară din România

5 – Partidul Naţional Liberal

6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE

7 – Partidul PRODEMO

8 – Partidul Mişcarea Populară

9 – Partidul Socialist Român

10 – Partidul Social Democrat Independent

11 – Partidul România Unită

12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României

13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN

14 – Gregoriana-Carmen Tudoran

15 – George-Nicolae Simion

16 – Peter Costea

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri