Caută
Close this search box.

Uraganul Dorian a lovit Bahamas, SUA evacuează coasta de est

Uraganul Dorian a lovit duminică Bahamas cu vânturi și ploi puternice, monstruoasa furtună de categoria 5 a distrus orașe și case, înaintând pe un drum incert spre coasta SUA, unde sute de mii au primit ordin de evacuare, potrivit AFP.

Nu a existat nici un raport privind victimele. Cu vânturi de peste 295 km / h, Dorian s-a prăbușit pe țărmul Insulelor Abacos, în nord-vestul Bahamasului, ca cea mai puternică furtună care a lovit vreodată lanțul din Caraibe. Este considerat ca cel de-al doilea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată bazinul Atlanticului, a declarat Serviciul Național de Meteorologie din SUA – cu materialele de pe rețelele de socializare care au arătat distrugeri majore din cauza rafalelor uluitoare de vânt și a apei de mare. O parte din Abacos se aflau sub apă, în timp ce meteorologii au avertizat că se confruntă cu valuri de furtună de 5 până la 7 metri. Vânturile au lovit cu peste 350 km/h cu niciun semn de slăbire, în timp ce furtuna se întindea spre vest peste insula Grand Bahama, a declarat Centrul Național de Uragane (NHC) din Miami.

După zile întregi de incertitudine în privința căii furtunii, statele din sud-estul SUA: Florida, Georgia și Carolina de Sud au ordonat în sfârșit locuitorilor de pe coastă să se evacueze într-un exod în masă care urmează să afecteze sute de mii de oameni. NHC a declarat că furtuna va fi „periculos de aproape” de coasta din Florida de luni până marți.

Duminică seară, partea de est a Grand Bahama se confrunta cu peretele ochiului furtunii. NHC a spus că situația de pe acea insulă este în pericol pentru viață și că se va agrava doar peste noapte. „Nu vă părăsiți adăpostul pe măsură ce ochiul trece, deoarece vânturile vor crește rapid pe cealaltă parte a ochiului”, a avertizat NHC în actualizarea sa de la 02:00 GMT.

Primul ministru din Bahamas, Hubert Minnis, a izbucnit în lacrimi în timp ce s-a adresat în cadrul unei conferințe de presă, numind-o „probabil cea mai tristă și cea mai rea zi din viața mea”, a relatat „Nassau Gardian”. „Ne confruntăm cu un uragan … unul pe care nu l-am văzut niciodată în istoria Bahamasului”, a spus el.

Începând cu 02:00 GMT, furtuna se afla la 95 de kilometri est de Freeport pe Grand Bahama și se deplasa încet spre vest. „Se simte ca am sta în linie în așteptarea unei bătăi”, a declarat pentru AFP Yasmin Rigby, un rezident al Freeport, orașul principal al insulei.

Cea mai puternică furtună

Directorul NHC, Ken Graham, a spus că Bahamas va fi în condiții majore de uragan 30 de ore sau mai mult sub presiunea unor vânturi puternice și a ploilor torențiale de 15 – 20 centimetri, chiar 30 de centimetri în unele locuri.

La Washington, președintele Donald Trump s-a întâlnit cu șefii săi de gestionare a situațiilor de urgență și a declarat că „acest lucru arată monstruos”. „Ne așteptăm ca o mare parte din litoralul estic să fie afectat în cele din urmă și unele dintre ele foarte, foarte sever”, a spus el.

Florida a emis primele ordine de evacuare în anumite părți ale Palm Beach, acasă în stațiunea Mar-a-Lago a lui Trump și în regiunile Martin. Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a urmat acțiunea de duminică, ordonând evacuarea obligatorie a coastei statului – care afectează aproximativ 800.000 de oameni – în timp ce Georgia a dat ordine de evacuare a șase regiuni de coastă. Ambele comenzi intră în vigoare luni la prânz. „Având în vedere puterea și imprevizibilitatea furtunii, trebuie să ne pregătim pentru fiecare scenariu posibil”, a spus McMaster. Vecina Carolina de Nord a declarat, de asemenea, stare de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri