Caută
Close this search box.

Brexit: Negocierile-maraton s-au reluat la Bruxelles, înaintea summitului UE de joi

brexit

Negocierile maraton în încercarea de a ajunge la un acord cu Londra pentru Brexit s-au reluat miercuri dimineața la Bruxelles, iar negociatorii consideră acum „posibilă” ajungerea la o înțelegere înaintea summitului european de joi, scrie AFP.

„Dacă durează, e mai degrabă un lucru pozitiv”, a afirmat ministrul francez de Externe Jean-Yves le Drian. „Poate că putem ieși din impas, ar fi de dorit”.

La Bruxelles, tonul era foarte prudent în ceea ce privește șansele de reușită, în timp ce britanicii erau mai optimiști, un ton întâlnit de la începutul discuțiilor asupra planului premierului Boris Johnson pentru a evita un „no deal”.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, urmează să prezinte după amiază rezultatul discuțiilor în fața ambasadorilor celor 27, în preziua summitului, teoretic ultimul înaintea divorțului programat în 31 octombrie.

În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Marii Britanii aplicând în continuare regulile europene pentru produsele destinate UE, potrivit unor surse europene.

„Johnson a modificat propunerea inițială pentru a nu exista graniță vamală” între cele două Irlande, a precizat marți o sursă europeană.

Michel Barnier a calificat drept „posibilă” o înțelegere în această săptămână. „Discuțiile detaliate sunt în curs și un acord este în continuare foarte posibil”, a afirmat și omologul său britanic, ministrul britanic pentru Brexit Steve Barclay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri