Caută
Close this search box.

Faimosului digestiv Unicum. Povestea fascinantă a unei rețete secrete de peste 200 de ani

Dacă ruşii sunt cunoscuţi pentru vodcă, cehii pentru bere, iar francezii pentru coniac, atunci ungurii ar trebui să fie celebri pentru Unicum!

Aceasta este o marcă de băutură alcoolică exotică, un lichior amărui, aproape negru, ce este fabricat dintr-o rețetă top-secret de 40 ierburi și condimente.

Realizat conform unei rețete transmisă de-a lungul generațiilor popularul lichior maghiar este văzut ca una dintre băuturile naționale ale țării, iar povestea din spatele ei este fascinantă.

Unicum este creată conform unei rețete de top secret.

Un amestec de peste 40 ierburi și mirodenii diferite este combinat, înainte de a fi îmbătrânit în butoaie de stejar timp de peste șase luni pentru a forma lichiorul iconic, băut în întreaga țară ca digest și aperitiv.

Omul de afaceri ungar Peter Zwack, proprietarul si presedintele de onoare al cunoscutei distilerii Zwack, a fost producatorul faimosului digestiv Unicum, una dintre cele mai cunoscute marci din lume

Peter Zwack a încetat din viață în urma unui stop cardiac la vîrsta de 85 de ani, în Toscana (Italia), dar secretul producerii acestei băuturi a fost transmis urmașilor săi.

Peter Zwack respecta rețeta secretă a străbunicului său.

Totul începe cu Dr. Zwack, medicul regal de la Curtea Imperială Habsburgică. Legenda spune că dr. Zwack a inventat bitter-ul negru în 1790, pentru a-l ajuta pe împăratul Iosif al II-lea, ce avea probleme cu digestia. Împăratul, atât de mulțumit a fost de lichior, încât a exclamat: „Das ist ein Unikum!” („Acesta este unic!”). Şi astfel, numele s-a născut.

Băutura a primit sigiliul regal de aprobare, iar firma J. Zwack & Co a fost înființată în 1840. Întreprinderea a fost un succes, devenind în curând o distilerie semnificativă atât în ​​Ungaria, cât și în Europa Centrală, producând sute de lichioruri și băuturi spirtoase alături de băutura care a început-o : Unicum.

Familia Zwack, de origine maghiaro-evreiască, s-a convertit la creștinism în 1917. În 1926, frații Béla și János Zwack s-au alăturat companiei. Cu toate că rareori sunt de acord cu ceva, cei doi ar juca roluri esențiale în dezvoltarea și supraviețuirea companiei Zwack în deceniile următoare.

Bucurându-se de succes la începutul secolului al XX-lea, în anii 1940 s-au produs două evenimente care ar schimba averile familiei în rău. Fabrica Zwack a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, în timp ce sosirea regimului comunist a însemnat naționalizarea companiei.

Familia sa a fost nevoită să părăsească Budapesta în 1948, dupa venirea la putere a comunișilor care au rechiziționat uzina de producție a băuturii Unicum. Dar familia a continuat să producă digestivul în Occident și să-l exporte în lumea întreagă, deschizând chiar o fabrică în Italia.

Majoritatea membrilor familiei Zwack s-a refugiat în SUA, lăsând în urmă o rețetă falsă în mâinile guvernului comunist. De peste 30 de ani, Unicum a fost produs în Ungaria folosind această formulă alternativă.

În același timp, Béla Zwack, care inițial a ales să rămână în urmă în Ungaria, a reușit să fugă în Italia în anii ’50, unde a început să producă și să promoveze Unicum sub numele de familie. Această lucrare a fost preluată mai târziu de nepotul său, Péter Zwack.

Peter Zwack s-a întors în Ungaria în 1988. În 1999, a fondat împreună cu un producător german și cu Intreprinderea de Lichioruri din Budapesta, compania Zwack Unicum Budapest SRL. Din primăvara lui 1990, varianta originala a lichiorului Zwack a reapărut pe piața din Ungaria. În 1991, el a obținut de la stat firma familiei și a fondat compania Zwack Unicum SA, devenind co-proprietar și membru al board-ului, compania devenind cel mai important producător și distribuitor de spirtoase din Ungaria. În 2008, Peter Zwack s-a retras din managementul firmei, lăsând afacerea pe mâinile baiatului său cel mai mic.

Secretul nu a fost niciodată divulgat, el păstrându-se cu sfințenie în familie. Unele ierburi și condimentele se distilează, în timp ce altele se maceră, apoi se amestecă și se îmbătrânesc în butoaie de stejar timp de șase luni, ceea ce conferă băuturii o culoare închisă și o aromă destul de neobișnuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri