Caută
Close this search box.

China ar fi știut din noiembrie de coronavirus

iran

Statele Unite, care acuză China că a întârziat să prevină restul lumii de apariția noului coronavirus, au sugerat, joi, că Beijingul a constatat probabil primele cazuri de contaminare încă din noiembrie, și nu în decembrie, așa cum afirmă autoritățile chineze.

„Vă veţi aminti că primele cazuri erau cunoscute de guvernul chinez poate din noiembrie, în orice caz sigur la jumătatea lunii decembrie, şi ei au lăsat să treacă timp înainte de a semnala aceasta restului lumii, inclusiv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo (foto) la un post de radio local din Washington.

China a informat OMS despre existenţa unui focar de cazuri de pneumonie la Wuhan, în provincia Hubei, la 31 decembrie. Atunci existau oficial 44 de cazuri înregistrate, din care 11 contactaseră o formă severă de pneumonie.

OMS a comunicat public despre virus pentru prima dată la 4 ianuarie, dar nu a declarat o „urgență de sănătate publică la nivel internațional” decât la 30 ianuarie.

Beijingul a asigurat întotdeauna că informat rapid despre situație dar administrația Trump a acuzat China că a întârziat și a disimulat gravitatea maladiei, ceea ce a permis, potrivit Washingtonului, ca epidemia să se propage în întreaga lume și să ucidă zeci de mii de persoane.

Până acum, primele cazuri evocate datează din decembrie la Wuhan.

Mike Pompeo merge deci și mai departe, vorbind despre posibilitatea ca autoritățile din China să fi avut cunoștință de existența virusului încă din noiembrie.

Pe de altă parte, autoritățile americane reproșează OMS că au avut prea mare încredere în China și a neglijat o alertă a Taiwanului care ar fi porevenit, la sfârșitul lunii decembrie, despre o probabilă transmitere umană a virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri