Mai multe confuzii au apărut în mediul online cu privire la procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima sâmbătă opțiunea de vor la alegerile locale.
Asociația Expert Forum atrage atenția că până joi după amiaza autoritățile electorale și cele din domeniul sănătații nu au publicat instrucțiuni despre cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar care nu dețin documente justificative.
În această privință autoritățile au oferit pentru B1.RO un răspuns categoric. Doar alegătorii care solicită urna mobilă și care prezintă dovada situației lor medicale pot vota sâmbătă.
“Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovadacu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, conform B1.ro.
Care sunt mai exact documentele pe care alegătorii aflați în izolare trebuie să le prezinte? Directorul DSP Arad a precizat pentru B1.RO că în cazul contacților aflați în izolare dovada se face prin intermediul deciziei de carantinare aflată la medicul de familie, iar în cazul persoanelor infectate aflate în carantină la domiciliu se prezintă biletul de externare sau buletinul pozitiv de analize. La toate aceste documente se adaugă cererea pentru solicitarea urnei mobile.
“DSP-urile nu emit nimic în ziua alegerilor. De când carantinăm și izolăm persoane la domiciliu, emitem pentru fiecare persoană carantinată decizie de carantină pe baza căreia medicul de familie monitorizează pacienții și la sfârșitul celor 14 zile de carantină le eliberează concediul medical pentru cei care au nevoie.
Cei care vor să voteze solicită urnă mobilă și de la medicul de familie solicită decizia de carantină. Noi trimitem la medicul de familie tot timpul deciziile de carantină. Iar în cazul pacientului pozitiv, dacă este acasă după evaluarea de la spital, poate să solicte urnă mobilă și prezintă biletul de externare din spital sau buletinul pozitiv de analize”, a explicat medicul Mihaela Cîțu, șefa DSP Arad.