ONG-ul lui Navalnîi a publicat dovezi despre luxul în care trăieşte Putin

putin

Fondul de luptă anticorupţie (FBK) al opozantului rus Aleksei Navalnîi a publicat, la două zile după arestarea sa, la revenirea din Germania la Moscova, o anchetă care – potrivit FBK – demonstrează corupţia lui Vladimir Putin şi a anturajului său pentru a-l înzestra pe preşedintele rus cu un veritabil palat, relatează AFP, conform G4Media.

Ancheta publicată este însoţită şi de un apel adresat ruşilor de a manifesta sâmbătă împotriva puterii, reînnoind invitaţia lui Navalnîi de a ieşi la proteste în stradă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins imediat aceste acuzaţii, afirmând pentru agenţia RIA Novosti că „nu este adevărat”, spunând în acelaşi timp că nu are încă detalii despre această anchetă.

Într-un videoclip de aproape două ore, care a acumulat deja 500.000 de vizualizări pe YouTube şi înregistrat înainte de întoarcerea în Rusia şi încarcerarea sa duminică, principalul critic al Kremlinului îl acuză pe preşedintele rus că ar fi, prin intermediari, beneficiarul unei vaste proprietăţi şi al unui imens palat în apropiere de oraşul Ghelendjik, pe malul Mării Negre.

sursa foto: ФБК/ Twitter

Acest ansamblu foarte luxos, conţinând între altele podgorii, un patinoar de hochei pe gheaţă şi un cazino, ar fi fost finanţat – potrivit lui Navalnîi – de apropiaţi ai preşedintelui rus, ca patronul Rosneft, Igor Secin, şi omul de afaceri Ghennadi Timcenko.

„Este un stat în statul rus. Şi în acest stat nu există decât un singur ţar inamovibil. Putin”, susţine Navalnîi, acuzându-l de asemenea pe preşedintele rus că este „obsedat de bogăţie şi lux”.

Potrivit opozantului, 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde de euro la cursul zilei) au fost cheltuite pentru a construi acest complex, a cărui suprafaţă totală ar fi 7.000 de hectare şi care este proprietatea FSB (Serviciul Federal de Securitate rus).

Despre existenţa acestui palat şi despre presupusele sale legături cu Vladimir Putin s-a vorbit pentru prima oară în 2010, când mai multe anchete jurnalistice au sugerat acţiuni frauduloase.

Autorităţile, în special purtătorul de cuvânt al lui Putin, au dezminţit în mai multe rânduri în ultimii ani existenţa vreunei legături între această proprietate şi preşedintele rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *