Liviu Moldovan: Pieţele sunt la maxime istorice, e momentul să vindem pachete minoritare acum!

liviu moldovan

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că este gata să îi scoată pe pesediști în stradă, dacă majoritatea parlamentară va abroga legea PSD, prin care a fost interzisă vânzarea acțiunilor deținute de stat la companii și bănci. „Nu vă jucați cu focul!”, amenință Ciolacu.

În şedinţa de Guvern de ieri, a fost adoptat un proiect de lege care abrogă legea de interzicere a vânzării acţiunilor deţinute de stat. MagnaNews.ro a stat de vorbă pe acest subiect cu expertul în pieţe financiare Liviu Moldovan.

MagnaNews.ro: PSD are dreptate sau nu?
Liviu Moldovan: Până să ajungem să discutăm dacă are sau nu are dreptate, să contextualizăm puţin. Să ne uităm din ce direcţie vine ideea asta. E aceeaşi direcţie din care am încasat şi un premier care declara că nu are conturi în bancă.

Mihai Tudose.
Or, chestiunea aceasta spune foarte mult. Este un atac politic care nu se bazează pe nimic real. Ei acuză PNL ca şi cum ar vrea să dea pe degeaba companii strategice, către investitori străini.

Un upgrade la sloganul „Nu ne vindem ţara!”, din anii 90.
Exact. Un upgrade de proastă calitate. Este o minciună de la cap la coadă. Dacă ar fi spus Trump aşa ceva, n-aş fi fost mirat deloc. Este exact pe acel stil, de a umfla o gogoaşă care de fapt nu există.

Şi cum stau în realitate lucrurile, după părerea dv.?
Iniţiativa nu spune că obligatoriu se vor vinde anumite părţi din anumite companii, la care statul este acţionar. Nu-i o obligativitate, ci creează o oportunitate.

Dacă va apărea o ocazie şi spune cineva „Uite, domnule, aş fi interesat” sau statul decide să facă rost de nişte bani, vindem o bucăţică dintr-o companie. Aici este aspectul esenţial. Repet: o bucăţică. Cu alte cuvinte, pachete minoritare de acţiuni.

Aceste pachete minoritare de acţiuni nu pot forma împreună un pachet majoritar de 51%?
Nu pot forma automat. Doar dacă Guvernul decide să pună la vânzare 50% + 1 acţiuni. Să luăm exemplul Hidroelectrica. Statul, din participaţia lui, ia o parte şi o pune pe Bursă. Le cumpără nişte investitori, cum s-a întâmplat cu pachete minoritare la Transgaz şi la Transelectrica.

La Nuclearelectrica, la Romgaz. Pachete minoritare între 10% şi 15%. Despre aceasta discutăm, nu despre o privatizare pe stilul Petrom, Romtelecom sau BCR, care nici măcar nu au ajuns vreodată pe Bursă. Diferenţa este fundamentală.

Ce aduce?
În afară de bani la bugetul de stat, aduce în primul rând transparentizarea operaţiunilor respectivei companii. Este aspectul cel mai important. Într-o companie listată la Bursă, probabilitatea de a apărea contracte ale „băieţilor deştepţi”, este aproape zero.

Există acţionari care se duc la AGA, văd ce şi cum semnează executivul companiei. Nu merge cum a fost la Hidroelectrica, unde s-au închis unii într-o văgăună şi au ieşit de acolo cu contractele cu băieţii deştepţi.

Nu se poate aşa ceva. Ca dovadă, sunt aproape 15 ani de când a început listarea companiilor Transelectrica şi Transgaz. Vreun contract cu „băieţii deştepţi” pe acolo?

Nu.
Avem la Nuclearelectrica, avem la Romgaz, avem de la Electrica?

Nu. Au fost altfel de scandaluri.
Că de ce a numit politic un membru în CA. Aceea este problema acţionarului. Nu este o chestiune de transparentizare şi de eficientizare a companiei. Sau de a o căpuşa. Nu s-a pus problema de aşa ceva.

Mai mult, la IPO-ul (listarea) Electrica, statul a pus pe Bursă 51%. A fost vreun scandal? Ne-am vândut ţara, că am vândut Electrica sau s-a întâmplat ceva cu Electrica atât de rău? Şi sunt vreo opt ani de când s-a întâmplat acest lucru!

Nu au fost nici o problemă. Da. Iniţiativa aceasta a PSD este un aport politic, care nu se bazează pe nimic real. E o gogoaşă şi atâta tot.

Dacă nu mă înşel, actuala Electrica s-a format pe rămăşiţele vechii companii de stat perdante, de dinainte ca părţi din aceea să fie privatizate cu E.ON, CEZ şi Enel. Şi acum Electrica a devenit una dintre cele mai prospere companii de pe piaţa energiei electrice.
Da, aşa e.

Ciolacu mai spune, exprimându-se defectuos, că nici o ţară civilizată nu şi-a vândut companiile pe nimic când piaţa este la pământ. Din ceea ce spune liderul PSD, se înţelege că îţi vinzi companiile pe nimic… atunci când pieţele înfloresc! În fine, ideea ar fi că acum e criză şi că nu sunt bani pe pieţe. Cum sunt pieţele acum? E criză? Nu sunt bani?
Să-i explicăm domnului Ciolacu unde e piaţa acum. Piaţa bursieră din România e la maximele ultimilor 10 ani. Iar pieţele internaţionale sunt la maxime istorice.

Există această doctrină: nu se vinde când lumea e în criză, ci când e prosperitate şi sunt bani pe pieţe, Or, acum e criză şi nu sunt bani pe pieţe.
Ba sunt bani foarte mulţi. Toate băncile centrale au pompat bani pe pieţe. Trebuie să fii idiot să nu vrei să vezi că este un moment foarte bun să vinzi acum! Este un moment mult mai bun decât acum patru-cinci ani de zile. E o fereastră de oportunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *