Caută
Close this search box.

Tanczos Barna vrea ca :primăriile să aibă contract cu asociațiile de vânătoare, pentru uciderea imediată a urșilor violenţi

single-use plastic

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a explicat, marți, prevederile proiectului de Ordonanță privind intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. Ministrul a spus că intervenția va fi imediată, în cazul urșilor agresivi, sau preventivă, în zonele de tampon ale localităților.

Aceasta se va realiza de către asociațiile de vânătoare cu care primăriile vor încheia contracte. Tanczos Barna a mai precizat că urșii vor fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de cât de periculoși sunt.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Mediului a susținut că luni a avut o ședință cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita. El le-a prezentat acestora principalele prevederi ale Ordonanței:

Conform căruia în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.

Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.

De asemenea în zonele de tampon ale localităților am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocare sau împușcarea urșiilor agresivi.

Ministrul Mediului a invocat apoi date din luna iunie, precizând că „sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri