Muzicianul american Jerry Lee Lewis, unul dintre pionierii stilului rock-and-roll, cunoscut pentru piese de mare succes, precum „Great Balls Of Fire”, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat, la 28 octombrie 2022, agentul său, citat de agenţiile de presă internaţionale.
Renumit pentru puternica lui prezenţă scenică şi stilul său dinamic de a cânta la pian, legendarul artist american, originar din statul Louisiana, a decedat din cauze naturale, potrivit Agerpres.
Artistul a murit în reşedinţa lui din Desoto County, Mississippi, în prezenţa soţiei sale, Judith.
Jerry Lee Lewis s-a născut la 29 septembrie 1935, în Ferriday, statul Louisiana (SUA), într-o familie extrem de religioasă, potrivit site-ului www.imdb.com.
Familia lui, care nu era foarte bogată, şi-a vândut casa pe când Jerry Lee era copil pentru a-i oferi acestuia un pian. A fost trimis la o şcoală religioasă, dar a fost dat afară la scurt timp pentru că a compus o versiune „boogie” a unui cântec despre Iisus. La numai 16 ani, s-a căsătorit pentru prima dată, însă doar pentru şapte luni. S-a căsătorit a doua oară cu trei săptămâni înainte ca divorţul său de prima soţie să fie definitiv. De altfel, celebrul interpret a stârnit pasiuni nebune în anii săi de glorie, fiind căsătorit de şase ori.
Adevărata carieră o va începe la casa de discuri „Sun Records”, în Memphis, unde mai activaseră cântăreţi precum Elvis Presley, Johnny Cash sau Carl Perkins. Albumul său de debut, „Crazy Arms”, apărut în 1956, a fost vândut în 27 milioane de exemplare.
Jerry Lee a repurtat un mare succes în aprilie 1957, când a plecat la New York şi a apărut la The Steve Allen Plymouth Show (1951) cu piesa „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”. În curând au urmat câteva hituri, printre care „Great Balls of Fire” (care a devenit melodia sa specială), „Breathless” şi „High School Confidential”.
Felul său de a fi, instabil şi extravagant, l-a dus, însă, la pierderea popularităţii. După o pauză de câţiva ani, a revenit în atenţia publicului, fiind considerat unul dintre exponenţii de bază ai rockului anilor ’50. A fost numit „primul mare frenetic al rock-and-rollului”, precum şi „primul mare eclectic al rock-and-rollului”.
Tehnicile sale de interpretare au fost adoptate mai târziu de alţi artişti piano rock, precum Elton John, Billy Joel şi Ben Folds.
Dintre materialele sale discografice merită amintite: „Jerry Lee Lewis” (1958), „Country Songs for City Folks/All Country” (1965), „Another Place, Another Time” (1968), „The Golden Cream of the Country” (1970), „Who’s Gonna Play This Old Piano?” (1972), „Boogie Woogie Country Man” (1975), „Country Memories” (1977), „When Two Worlds Collide” (1980), „I Am What I Am” (1984), „Young Blood” (1995), „Last Man Standing” (2006), „Mean Old Man” (2010), „Rock and Roll Time” (2014).