Caută
Close this search box.

Consiliul Naţional Secuiesc cere țărilor UE să amâne primirea României în spațiul Schengen

spaţiul schengen

Consiliul Naţional Secuiesc a transmis statelor din Schengen că România nu este pregătită pentru aderare și că organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România trebuie consultate cu privire la situaţia drepturilor minorităţilor din țara noastră, înainte de a vota pentru primirea României.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani” – se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balázs Izsák, potrivit MTI.

CNS reaminteşte: „după schimbarea de sistem, România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei. Ea s-a obligat unilateral să respecte recomandările Consiliului Europei, ceea ce a fost condiţia aderării. S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Aderarea a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arată în comunicatul citat de MTI, potrivit Hirado.

Citeşte şi: VIDEO Iohannis, despre aderarea la Schengen: E posibilă amânarea!

CNS a recomandat statelor membre ale spaţiului Schengen să se consulte cu liderii bisericilor maghiare şi cu organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România înaintea luării unei decizii şi să le ceară informaţii cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri