Chișinău: ONG-urile din media solicită autorităților să facă publice circumstanțele ce au dus la suspendarea licenței posturilor TV

La Chișinău, mai multe organizații neguvernamentale de media cer autorităților să comunice public toate informațiile privind circumstanțele de fapt și de drept în temeiul cărora a fost emisă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind suspendarea licenței de emisie pentru șase posturi TV. De menționat că aceste televiziuni sunt afiliate fugarului Ilan Șor și retransmiteau propaganda de la Kremlin.

Într-o declarație semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE Moldova se arată că suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, susțin semnatarii declarației.

”ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a Republicii Moldova, care este supusă unor pericole reale generate de acțiunile subversive ale unui stat agresor, precum și ale unor organizații și indivizi particulari. Totodată, măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor”.

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să continue să prezinte argumentele care au determinat Comisia Situații Excepționale să suspende licențele de emisie pentru cele 6 posturi TV. O spune șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, citat de IPN.

Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor TV rusești a fost luată și în Uniunea Europeană, însă decizia comunității europene a fost foarte clar explicată populației. Ambasadorul UE la Chișinău spune că în contextul războiului din Ucraina și a propagandei tot mai agresive venite din partea Federației Ruse, sunt justificate unele limitări ale libertății de exprimare. Totuși, diplomatul spune că orice decizie de îngrădire a libertății de exprimare trebuie foarte bine explicate societății.

La începutul săptămânii, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că posturile TV a căror licență de emisie a fost suspendată au încălcat în mod constant Codul Audiovizualului și principiile informării corecte. Au favorizat persoane supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina”.

”Nu doar încălcările semnalate de CA au stat la dispoziția CSE, ci și informații despre controlul exercitat de persoanele sancționate internațional asupra unora dintre aceste posturi de televiziune. O decizie anterioară a CSE a dispus aplicarea unor masuri de precauție sporită în raport cu entitățile și persoanele asociate persoanelor fizice si juridice supuse sanctiunilor internaționale. Decizia este în vigoare din 31 octombrie 2022”, menționează președinta Consiliului Audiovizualului din Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *