Furtuna de iarnă din Statele Unite, supranumită ”viscolul secolului”, a ucis aproape 50 de oameni

Violenta furtună de iarnă care a lovit Statele Unite în ultimele zile a provocat moartea a cel puţin 49 de oameni, din care 27 au decedat într-un singur comitat din statul New York, în contextul în care acest episod meteorologic, supranumit „viscolul secolului”, este departe de a se fi încheiat, au avertizat luni autorităţile americane, informează AFP.

„Este mult prea devreme pentru a spune că s-a terminat”, a avertizat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, precizând că ninsorile vor continua şi că stratul de zăpadă va depăşi înălţimea de 30 de centimetri. „Este, în mod clar, viscolul secolului”, a adăugat Kathy Hochul într-o conferinţă de presă organizată în Buffalo, oraşul ei natal.

Deşi intensitatea furtunii de zăpadă nu mai este cea din ultimele zile, „este în continuare periculos să vă aflaţi afară”, a mai spus politiciana democrată, prima femeie aleasă în funcţia de guvernator al statului New York.

Partea vestică a acestui stat american, ai cărui locuitori sunt obişnuiţi cu gerul şi cu furtunile, a fost acoperită în weekendul de Crăciun sub un strat gros de zăpadă, confruntându-se şi cu temperaturi polare de la jumătatea săptămânii trecute.

Duminică seară, bilanţul din comitatul Erie, în care se află oraşul Buffalo, era deja de 13 morţi, însă serviciile locale de urgenţă au confirmat ulterior decesele altor 14 persoane, ridicând bilanţul total al acestui viscol deosebit de puternic la 27 de victime, a anunţat luni Mark Poloncarz, un oficial din acest comitat.

Mai multe persoane au fost găsite decedate în automobilele lor sau în aer liber, iar altele au murit în urma unui stop cardiac suferit în timp ce încercau să cureţe zăpada în zile în care temperaturile erau încă glaciale, a adăugat el.

Mark Poloncarz a adăugat că se aşteaptă ca şi alte victime să fie descoperite în perioada următoare.

Totalul deceselor confirmate de autorităţile din nouă state americane este de cel puţin 49 de morţi. În Ohio, accidentele de trafic asociate acestor intemperii au făcut nouă victime, a confirmat Ohio State Highway Patrol.

„Inima mea este alături de cei care şi-au pierdut o rudă”, a scris luni pe Twitter preşedintele american Joe Biden, precizând că a discutat la telefon cu guvernatorul din New York, căruia i-a promis că îi va furniza resursele federale necesare. Alături de soţia lui, Jill Biden, preşedintele Statelor Unite a adăugat că se roagă pentru familiile victimelor, conform unei declaraţii de presă publicată de Casa Albă.

Kathy Hochul a adăugat că în anumite oraşe din vestul statului New York stratul de zăpadă a atins „o grosime de până la un metru în timpul nopţii”.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden a aprobat un document prin care a fost decretată starea de urgenţă în statul New York.

”Sfâşietor”

Străzile din Buffalo erau în mare parte blocate în continuare luni din cauza cantităţilor impresionante de zăpadă. Imaginile din centrul oraşului arată automobile rămase blocate pe mijlocul străzilor şi acoperite complet de omăt.

„Vă rugăm, dacă nu faceţi parte din serviciile de urgenţe, nu conduceţi în aceste zile. Condiţiile sunt foarte proaste”, a cerut Mark Poloncarz.

O interdicţie de deplasare era încă în vigoare luni în vestul comitatului Erie, însă ea nu a fost respectată de unii dintre rezidenţi, a precizat acelaşi oficial american.

„Ceea ce facem astăzi este să îi ducem pe oameni până la medici, infirmiere şi spitale”, a declarat luni pentru CNN John Garcia, şeriful din acest comitat. „Drumurile încep în sfârşit să fie practicabile, pentru că viscolul s-a potolit”, a adăugat el.

În momentele de maximă intensitate ale furtunii, serviciile de urgenţe nu au mai putut să ajungă la persoanele aflate în dificultate, precum la cele blocate în automobilele lor sau la cele rămase fără electricitate.

„Este sfâşietor să primeşti apeluri de la familii cu copii, care spun că au îngheţat de frig”, a declarat John Garcia.

În pofida acestor condiţii periculoase, Poliţia din Buffalo a reuşit să salveze sute de persoane, a precizat primarul local, Byron Brown.

Electricitatea a fost restabilită pentru 13.000 de familii în ultimele 24 de ore, a declarat Mark Poloncarz luni, însă alte 12.000 de familii nu au în continuare curent electric. Unele dintre ele vor putea fi rebranşate la reţea marţi.

3.800 de curse aeriene anulate

Începând de miercuri seară, Statele Unite au fost afectate de o furtună de o rară intensitate, ale cărei vânturi îngheţate au provocat ninsori importante, mai ales în regiunea Marilor Lacuri.

Zeci de milioane de americani au petrecut un weekend de Crăciun afectat de întreruperi masive ale alimentării cu electricitate, drumurile au devenit impracticabile şi mii de curse aeriene au fost anulate, provocând haos în aeroporturi.

Luni, numărul zborurilor anulate în Statele Unite a ajuns la aproximativ 3.800, potrivit site-ului Flightaware.com.

Condiţiile meteorologice ar urma să se amelioreze treptat abia spre sfârşitul acestei săptămâni.

Starea vremii „va continua să provoace condiţii de călătorie periculoase pe plan local şi în următoarele două zile”, a anunţat în cel mai recent buletin naţional Serviciul american de meteorologie (NWS).

„Cea mai mare parte a estului Statelor Unite rămâne în condiţii de îngheţ pe întreaga durată a zilei de luni, înaintea unei tendinţe ceva mai moderate, care se va instala începând de marţi”, au precizat meteorologii de la NWS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *