ONU a spus că războiul nuclear este „înapoi în tărâmul posibilităților”. Iată care sunt locurile din SUA cel mai probabil să fie lovite într-un atac nuclear.
Secretarul general al ONU a spus că războiul nuclear este „înapoi în sfera posibilităților”, după avertismentul Rusiei de la începutul acestui an, că își pune forțele nucleare în alertă, pe fondul războiului din Ucraina, care amenință să atragă NATO în luptă directă cu Rusia.
De atunci, amenințările nucleare au continuat să mărească îngrijorarea că o armă nucleară ar putea fi folosită într-un conflict, pentru prima dată în decenii.
În ultimul timp, s-a pus accentul pe riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina, într-o mișcare disperată de a schimba soarta armatei sale, pe câmpul de luptă, dar liderul rus a dat și avertismente către SUA și NATO.
În decembrie, Putin a sugerat de asemenea că Rusia ar putea să renunțe la doctrina militară „fără utilizare primară”, care spune că Rusia va folosi armele nucleare doar ca ultimă soluție.
„Ei [SUA] o au în strategia lor, în documente este precizat – o lovitură preventivă”, a spus Putin la o conferință de presă din Kârgâzstan. „Nu o facem. Noi, pe de altă parte, am formulat o grevă de răzbunare în strategia noastră”.
„Deci, dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate să ne gândim la adoptarea celor mai bune practici ale partenerilor noștri americani și a ideilor lor pentru a le asigura securitatea”, a adăugat el. — Doar ne gândim la asta.
Deși riscul ca tensiunile dintre SUA și Rusia să devină un conflict deschis și război nuclear este scăzut, amenințarea există, scrie Business Insider.
În 2017, mass-media de stat rusă a detaliat cum va anihila Moscova orașele și zonele americane, după prăbușirea unui tratat nuclear și va pune din nou rivalii Războiului Rece în modul de țintire – o amenințare șocantă chiar și pentru standardele extreme ale regimului rus.
Televiziunea de stat rusă a declarat că Pentagonul, Camp David, Stația de radio navală Jim Creek, din Washington, Fort Ritchie, din Maryland, și Baza Aeriană McClellan, din California, vor fi ținte, potrivit Reuters.
Dar ultimele două au fost închise de peste două decenii.
Cu aproape tot ce provine din Rusia sau din mass-media puternic cenzurată, cel mai bine este să iei afirmațiile ca având un sâmbure de adevvăr, dar şi cu prudenţă.
În loc să creadă pe cuvânt Rusia, când vine vorba despre ținte nucleare, Insider a luat o opinie de specialitate, despre unde ar încerca probabil să lovească Moscova.
De la Războiul Rece, SUA și Rusia au elaborat planuri, cu privire la modul cel mai bun de a duce un război nuclear unul împotriva celuilalt și, în timp ce marile centre de populație cu un impact cultural uriaș pot părea opțiuni evidente, strategii cred că un atac nuclear se va concentra pe contracararea inamicului, forțele nucleare distrugând capabilităţile militare înainte de un contraatac.
Potrivit lui Stephen Schwartz, autorul cărții „Atomic Audit: The Costs and Consequences of US Nuclear Weapons Since 1940”, pe măsură ce Războiul Rece a progresat și îmbunătățirile aduse armelor nucleare și tehnologiilor de colectare a informațiilor au permis o mai mare precizie, în ceea ce privește țintirea acestor arme, accentul în țintire s-a mutat de la orașe, la depozitele nucleare și la infrastructura legată de războiul nuclear.
„Este extrem de puțin probabil ca un astfel de atac să aibă succes pe deplin”, a spus Schwartz, pentru Insider, adăugând:
„Există o cantitate enormă de variabile în a realiza fără cusur un astfel de atac și ar trebui să fie impecabil. Chiar și dacă o mână de arme scapă, locaţiile pe care le-ai ratat se vor întoarce asupra ta.”
Chiar dacă fiecare siloz de rachete balistice intercontinentale din SUA, arme nucleare stocate și bombardier cu capacitate nucleară ar fi distrus, submarinele nucleare americane ar riposta.