Ce este spionajul, activitate informativă sau amorală?

Motto: Spionajul (pe care tratatele au grijă să nu-l definească) nu este interzis, dar un spion prins atrage pedepse grele

Termenul de spion („spy engl.) a apărut în Anglia în secolul XIV, pe vremea marelui poet Geoffrev Chaucer, unul dintre intemeietorii literaturii naţionale engleze.

Experienţa multimilenară a omenirii în materie de spionaj, de la spionii bliblici şi până în zilele noastre, ne demonstrează ca banul este principalul şi cel mai răspândit mobil pentru care un om poate să devină spion. Se ştie că luda Iscarioteanul l-a vândut pe Hristos pentru suma de 30 de arginţi. „Banul este ochiul dracului se spune înţelepciunea populară românească, iar dorinţa oamenilor de a se îmbogăţi este insaţiabilă.

Spionajul este cu siguranță o practică la fel de veche ca războiul. El este menționat (în toate variantele sale, de la simpla recunoaștere pe teren până la diseminarea informațiilor false) în The Art of War (în această carte de strategie militară mai veche cunoscută, generalul chinez Sun Tzu discută despre importanța rețelelor de informații și spionaj), Iliada și Biblia. Odată cu epoca modernă, asistăm la o „profesionalizare” a acestei activități, prin înființarea birocrațiilor, a rețelelor perene și a rețelelor latente, legate de aparatul militar-diplomatic, iar popularitatea sa a crescut cu guvernul.

Dacă această activitate pare a fi semnificativă pentru înțelegerea anumitor evenimente istorice, cercetările istorice sunt rare. Ele apar în universitățile americane timp de douăzeci de ani și sunt aproape absente în Franța. Contrar credinței populare, secretul în jurul activităților de informații nu este motivul real. După cum explică Jean-Pierre Alem, istoricii sunt pricepuți să găsească urmele încețoșate ale celor mai îndepărtate evenimente. Acum cazurile de spionaj ale acestui secol și ale celui anterior sunt mult mai accesibile; nu lipsesc nici documentele, nici mărturiile. Contrar romancierilor, pentru istorici, spionajul ar fi poate doar o „activitate accesorie, adesea inutilă […] nedemnă de atenția lor”.

Un comentator francez scria în anul 1790:Un ambasador nu va face nimic fără ajutorul spionilor. Pentru a-şi îndeplini misiunea, un ambasador trebuie să fie pata să cumpere pe oricine, de la secretar la valet, de la servitoare la amanta preferată a seniorului sau la doamna de onoare a reginei„. In anul 1939. ambasadorii Franţei încă mai aveaula dispoziţie Jonduri operative” pentru recrutarea şi plata agenţilor.

Spionajul (pe care tratatele au grijă să nu-l definească) nu este interzis, dar un spion prins atrage pedepse grele. Pentru ca cititorul să-și găsească mai ușor drumul, Fabien Lafouasse distinge trei epoci ale inteligece -ului :

În lumina responsabilității internaționale a Statelor, Fabien Lafouasse clasează actele de spionaj în două categorii: prima regrupează actele de spionaj care antrenează colateral o atingere la integritatea teritorială (terestrp, maritimă sau aeriană) a Statelor; cealaltă cuprinde ceea ce nu implică intruzia pe un teritoriu străin, deoarece este esențial executat cu ajutorul mijloacelor tehnice pornind din teritoriul Statului spionant sau, pornind din spațiile internaționale, precum largul mării sau spațiul extra-atmosferic. Vom ști gustul autorului de a proceda la un studiu strâns din toate aceste categorii și subcategorii.

În tratatele mari, dreptul internațional de spionaj a cunoscut trei etape.

  • de la orașele antice până în 1850, este făcută de uz ascuns;

din 1850 până în 1962 (la această dată, guvernul Statelor Unite admite că a survolat URSS în scop de spionaj), încetul cu încetul devine instituțional;

din 1962 (de atunci) , a fost tot mai mult asumat de State. 

În realitate, spionajul este indisolubil legat de statul-națiune ale cărui servicii de informații sunt administrații oficiale. Cu toate acestea, este amenințată de globalizare și de metodele sale de investigare depășite de tehnologiile sofisticate. Foarte bine documentat, 

Spionajul acoperă ansamblu de activități de colectare clandestină a informațiilor; „clandestin” implicând o activitate perpetuată în interiorul Statului spionat, adică fără consimțământul lui. În sânul acestei lumi clandestine unde lucrând în ilegalitate, cu toate acestea sunt acțiuni puternic diferite pe care Francois Heisbourg le descrie în detaliu. În primul rând este funcția de adunare de informații care este practicată de toate serviciile de informații din lume, cărora sunt adjuncte, câteodată dar nu sistematic, serviciile de informații externe în sens restrâns al termenului (DGSE, CIA, SIS) și de celaltă parte, „comunitatea de informații” care include ansamblul actorilor pentru care secretul este o caracteristică fundamentală, informațiile interne (DCRI, FBI, FSB), contra-spionajul, serviciile de acțiuni clandestine și într-o măsură crescută serviciile specializate de luptă împotriva traficului financiar și de mare criminalitate transfrontalieră (Tracfin).

Așadar, limita între spionajul economic și spionajul industrial nu este niciodată net trasat, în particular atunci când un Stat furnizează o asistență, directă sau indirectă, întreprinderilor  care au activități de cercetare de informații în detrimentul celorlalte întreprinderi. De partea sa, Francois Heisbourg care nu a consacrat mai mult de două pagini se arată puternic reticent privitor la acțiunea clandestină a Statului în favoarea întreprinderilor.

Fabien Lafouasse în cartea sa : L’espionnage dans le droit international (préface de Pierre Brochand) ; Nouveau Monde Éditions, 2012,   trece în revistă toate aceste aspecte furnizând multe exemple mai mult sau mai puțin recente și arătând o abundentă jurisprudență. Il ajută o tipologie a vectorilor folosiți pentru spionaj folosit de de guverne. În primul rând, spionul însuși, agent de informații sub acoperire oficială, diplomatică sau alta; un capitol foarte important este legat de chestiunea clasică a diplomatului și spionului a căror legătură este foarte veche, agent de informații fără acoperire oficială, particular. În continuare, locul spionului, navă de Stat, submarin, navă, navă de cercetpri științifice, etc.; aeronavă spion, aerodină precum și aerostatul, și satelitul spion. După natura spațiului în care se mișcă acest vector, reacțiile Statului spionat vor fi proporționale la atingerea, reală sau resimțită, a integrității sale teritoriale.

De menționat că Fabien Lafouasse furnizează o analiză detaliată a naturii vectorului în cauză și a locului unde el a desfășurat efectele lui. Alt paradox pe care-l subliniează în concluzia studiului lui de anvergură, este că spionajul este una din formele de relații pe care Statele le țese între ele găsind fundamente în același timp în dreptul inter și în dreptul internațional, unele prohibitând, celelalte tolerând și care, datorită acestei singularități chiar, scapă adesea criteriilor de drept prestabilit în beneficiul soluțiilor politice de circumstanță. Principiul reciprocității, iar acesta pare încurajant, constituie în mod nedefectibil, baza spionajului internațional.

Deci,  „Este vorba de un subiect a cărui interes nu are egal ca și complexitatea și ambiguitatea, fără a menționa contradicțiile: prin ce ocolișuri, de fapt, o activitate umană – de creștere atât de misterioasă precum spionajul – poate să se găsească, în același timp, licită și ilegală, autorizată și reprehensibilă, neinterzisă dar, totuși, sancționată? Întrebarea nu este decât retorică”. Subliniind cartea sa, Fabien Lafouasse îl citează pe John le Carre, un profesionist care pune întrebări bune: „o facem în ilegalitate? Dar ilegalitate până la ce punct? Dar nefiind un fin jurist…; sincer, nu știu nimic”. Iată că de acum înainte această chestiune tocmai primește un răspuns. Marele merit a cărții sale este de a da, cu siguranță pentru prima dată în limba franceză, o sumă atât de completă și clară a dreptului spionajului , în mod egal agenților lui, al contextului și circumstanțelor în care el exersează. „Jocuri complicate de oglindă”, scrie Pierre Brochand, expert, care face ca doar un act prezumat licit poate să conducă autorul în mod legal în închisoare, înainte ca o decizie politică nu îl scoate eventual. Doar aceste State-națiuni apar ca modele de cinism și ipocrizie; ele fac altora ceea ce ele interzic să le fie făcute, schizofrenie perfectă ilustrată prin dubla față a serviciilor însărcinate simultan de spionaj și de luptă împotriva acestuia. Dar în contraparte, înțelepciunea lor ancestrală le conduce la a recunoaște, de facto, aceași facultate omologilor lor. Spunând de facto și nu de jure, pare la început, că dreptul spionajului, pentru că în definitiv, dreptul există, este fără îndoială unul din cele mai pragmatice; îl calificăm ca și „curiozitate juridică” și este unul din cele mai recente care există. Cutuma care îl guvernează și conveția sau acordul nu îi fac decât incursiuni foarte timide de teama de a opune barierele de netrecut oamenilor de meserie și de a fi constant dezmințiți de fapte pe care ei le îmbracă în atâtea aspecte care se perfecționează cu timpul și dezvoltarea tehnicilor.

Totuși, autorul estimează bine că improbabilul este  pe termen scurt și mediu, iar elaborarea unei convenții interzicând practica spionajului între State nu este o simplă vedere de spirit !. Evoluția lumii, globalizarea crescândă adaugă o creștere de dificultate în teama juridică a spionajului. Acesta de fapt se fofila pentru a umple misiunea sa cu concepte juridice inchise, precum cele ale suveranității teritoriale, diverse spații, maritime, aeriene, conflicte armate, toate conceptele care tind dacă nu a fi repuse în cauză, măcar îndulcite. Clivajele binare interior/exterior, public/privat, civil/militar, război/pace au pierdut finețea lor de altădată.

Dar ce este așadar licit și ce nu, iată întrebarea. ? Licitatea spionajului în perioadă de conflict nu a fost, în primul rând, niciodată contestată. Hugo Grotius, unul din marii fondatori a dreptului oamenilor, admitea deja în secolul XVII. În revanșă, asupra chestiunii spionajului în timp de pace, doctrina se împarte între autorii care estimă ca practica sa este ilicită și cei pentru care, în absența oricărei convenții sau oricăror reguli cutumiere interzicând expres, el este, dacă nu deplin licit, cel puțin universal tolerat de State. Dar această poziție, departe de aceasta, nu rezolvă dificultatea. Deoarece el este admis în mod general de State, în momentul comiterii actelor de spionaj implicând o intruzie pe teritoriul străin, astfel că ilicitatea lor provine nu din spionajul însuși, adică obiectul căutat, ci din actul ilegal colateral, a se vedea mijlocul folosit.!

Sursa

Fabien Lafouasse: L’espionnage dans le droit international (préface de Pierre Brochand) ; Nouveau Monde Éditions, 2012, 492 pages.

Autor

Colonelul Fabien Lafouasse, brevetat de Școala de Război și doctor în drept public, era în mod particular bine armat pentru a ataca spionajul în ceea ce privește dreptul internațional, subiect atâtor preocupații, că dreptul nu știa să le ignore

Opera colonelului Lafouasse provine din dreptul său public. teza. Reține unele caracteristici academice: listă de abrevieri, bibliografie tematică abundentă (23 de pagini), ilustrații (tabele, hărți și figuri). Acest lucru nu este prea mult, în cazul unei astfel de chestiuni paradoxale. Acest termen apare adesea, ca ambiguu sau contradictoriu; autorul evocă un „ hibrid juridic ” sau chiar, citându-l pe germanul Karl Doehring, o „ schizofrenie juridică ” sau o „ curiozitate juridică ”.”. Este faptul că spionajul (pe care tratatele au grijă să nu-l definească) nu este interzis, dar un spion prins atrage pedepse grele. Pentru ca cititorul să-și găsească mai ușor drumul, Fabien Lafouasse distinge trei epoci ale inteligenței: de la orașele antice până în 1850, este făcută de uz ascuns; din 1850 până în 1962 (la această dată, guvernul Statelor Unite admite că a survolat URSS în scop de spionaj), încetul cu încetul devine instituțional; de atunci, a fost tot mai mult asumat de State. În realitate, spionajul este indisolubil legat de statul-națiune ale cărui servicii de informații sunt administrații oficiale. Cu toate acestea, este amenințată de globalizare și de metodele sale de investigare depășite de tehnologiile sofisticate. Foarte bine documentat, Cartea lui Fabien Lafouasse oferă în cincisprezece capitole o evaluare clară și exhaustivă a legii spionajului (în timp de pace și în timp de război, terestre, aeriene, navale, satelit, spionaj cibernetic). Având în vedere complexitatea materialului, aceasta este o performanță remarcabilă.

Surse bibliografice

Eugène Berg | Diplomat și scriitor; a fost în post în Mexic, Germania și Africa. A predate relații international.

Fabien Lafouasse: L’espionnage dans le droit international (préface de Pierre Brochand) ; Nouveau Monde Éditions, 2012, 492 pages.

François Heisbourg : Espionnage et renseignement – Le vrai dossier (préface de jean-Claude Cousseran, fost DGSE) ; Odile Jacob, 2012, 222 pages.

Fabien Lafouasse, L’espionnage dans le droit international

Nouveau monde éditions, coll. Le Grand Jeu, 2012, 492 pages

Jean-François Dominé

https://journals.openedition.org/rha/7708?lang=en

Text scris de: Lect. univ. dr. Tiberiu Tănase

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *