Chișinăul se află în stare de alertă epidemică din cauza gripei. Cei mai afectați sunt copiii de la 5 la 14 ani. Din totalul de aproape 165 cazuri de gripă, înregistrate săptămâna trecută, în jur de 100 sunt în rândul copiilor.
Din numărul total de pacienți cu gripă, au fost spitalizați 116, iar 51 primesc tratament în condiții de ambulatoriu, sub supravegherea medicilor de familie, după locul de trai. Medicii vorbesc despre sporirea cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii, potrivit RFI România.
La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, luni, erau spitalizați 110 copii pe 100 paturi, dintre care 67 au fost internați cu gripă. Totodată, predomină internările cu infecții respiratorii și varicelă. Și la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr.1 este înregistrat un flux sporit la internări, luni fiind spitalizați 125 de copii (până la 3 ani) pe 100 de paturi.
”Înregistrăm o situație complicată epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii, dar și o adresabilitate sporită la internări în spitale, dar instituțiile medicale municipale sunt mobilizate în asigurarea asistenței medicale în volum deplin pentru copii și adulți. Specialiștii recomandă consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii, urmarea tratamentelor prescrise, izolarea la domiciliu sau internarea la decizia medicului”, a afirmat Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, la ședința serviciilor Primăriei Chișinău, organizată în mod traditional luni dimineața.
În contextul creșterii numărului cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii acute, dar și a revenirii elevilor în bănci, după vacanță, medicii recomandă cetățenilor să evite spațiile aglomerate, să se spele mai des pe mâini, să tușească sau să strănute în pliul cotului sau în șervețel, să poarte mască de protecție în spațiile aglomerate.
Trebuie spus că, pentru vaccinarea antigripală, în sezonul 2022-2023 au fost distribuite 47.300 doze de vaccin antigripal. Până la 03.01.2023 au fost vaccinate 46 970 persoane, ceea ce constituie 99,3 la sută din numărul dozelor distribuite.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimele trei luni ale anului 2022, au fost înregistrate în jur de 520 cazuri de gripă sezonieră, aproape 109 mii cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și cca 4.900 cazuri de infecții acute severe. Cele mai multe cazuri de gripă din acest sezon, 210, au fost raportate în perioada 19-25 decembrie.
Medicii spun că, în cazul copiilor, complicațiile cauzate de infecții survin rapid, iată de ce la primele semne de boală părinții trebuie să se adreseze medicului de familie, fiind inițiat precoce tratamentul. De asemenea, pentru a nu fi transmise infecțiile se recomandă evitarea frecventării grădinițelor sau școlilor la apariția primelor simptome.