Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova cere competențe noi pentru a proteja alegerile de ingerințe străine

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat competențe noi de monitorizare a alegerilor, pentru a preveni amestecul unor state străine, spunând că un asemenea amendament la un pachet de legi ale securității ar răspunde unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, transmite Radio Europa Liberă.

Reprezentantul SIS, Radu Frija, a prezentat amendamentele la 10 aprilie, în timpul unei runde de audieri publice la Parlament pe marginea controversatului pachet de legi ale securității. Au fost primele audieri după ce pachetul legislativ, care redefinește activitatea SIS, oferindu-i și unele puteri mai mari, a fost adoptat de majoritatea PAS în prima lectură, la sfârșitul lunii martie.

Frija a spus că în atribuțiile SIS ar trebui să intre și „cazurile de influențare a proceselor electorale în scopul promovării propriilor interese de către state străine, entități anticonstituționale sau organizații criminale”.

Președinta Maia Sandu a cerut modernizarea legislației privind serviciile speciale în contextul agresiunii rusești din Ucraina și a îngrijorărilor privind un plan al Moscovei pentru înlocuirea puterii pro-occidentale de la Chișinău prin proteste și tulburări.

Dar pachetul legislativ care descrie împuternicirile și îndatoririle SIS, ale ofițerilor săi, și situațiile în care agenții SIS pot intercepta convorbiri sau instala echipamente de monitorizare în locuințele persoanelor-țintă, au trezit și critici ale societății civile pe motiv că ar permite ingerințe în viața privată a cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *