Universitățile din România se adaptează domeniilor de viitor. Tinerii pot studia securitate cibernetică, AI sau gaming.
Astfel, din toamnă, tinerii pot studia securitate cibernetică, inteligență artificială sau gaming. Pe măsură ce apar noi specializări, locurile la altele, mai vechi, precum chimie, fizică sau științe economice sunt reduse, deoarece nu mai prezintă atât de mult interes.
Sucursala din Timișoara a unei companii din Silicon Valley are constant nevoie de angajați. Asigură securitatea cibernetică pentru centrale nucleare și agenții guvernamentale și, în ultimii doi ani, numărul de salariați a crescut cu 40%. Pentru că specialiștii nu sunt ușor de găsit, firma angajează studenți și îi instruiește, relatează Stirileprotv.ro.
La Universitatea Gheorghe Asachi din Iași sunt programe de master în care viitorii ingineri vor învăța să se folosească de inteligența artificială.
Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi: „Vorbim despre a ne pregăti inginerii să răspundă nevoilor de digitalizare din industrie. Venim în întâmpinarea lor cu programe noi de studii precum Securitatea Spațiului Cibernetic, Automatizare Inteligentă sau Învățare Automatică, Robotică și Control, dar și în domeniul biotehnologiilor”.
Astfel de demersuri s-au făcut și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar la unele specializări pentru studii de licență încă se așteaptă aprobări de la Guvern. De pildă, securitatea cibernetică și inteligență artificială cu predare în limbă engleză.
La Politehnica București sunt două programe de master dedicate Inteligenței Artificiale, unul cu predare în engleză și celălalt în română. Dar și unul de doctorat, în același domeniu. Cursurile de licență cu specializare în Inteligență Artificială vor începe din toamnă.