Valul de frig din aprilie ar putea scumpi fructele şi legumele! Buda: „Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă“

Temperaturile scăzute înregistrate în toată ţara în ultimele zile vor provoca pagube însemnate în agricultură. Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, spune că în peste 40 de ani de activitate în producţia agricolă nu a văzut asemenea zăpezi şi viscol, pierderile urmând să fie imense.

„E un fenomen pe care nu l-am avut absolut niciodată, mai erau episoade de zăpadă de scurtă durată, ningea noaptea dar a doua zi dădea soarele. Vor fi foarte afectate culturile de câmp, rapiţa, procentul de pierdere estimez că va fi între 60 şi 100%, e culcată la pământ efectiv. Pierderi colosale vor fi şi la pomi, viticultura va avea şi ea de suferit. Floarea soarelui va avea un procent însemnat de pierderi şi porumbul care a răsărit e acum sub strat de zăpadă în Vrancea, e o experienţă unică”, a afirmat Bazon.

De asemenea, programul de stimulare a cultivării tomatelor în spații închise este puternic afectat, pe alocuri chiar compromis, din cauza valului de frig din luna aprilie, a mărturisit cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice. Deocamdată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale tace mâlc, motiv pentru care euroalesul Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a decis să ia atitudine.

„Îi solicit public ministrului agriculturii, domnul Petre Daea, să identifice soluţii urgente în vederea sprijinirii fermierilor ale căror plantaţii au fost afectate iremediabil de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile. Mai mulţi reprezentanți ai diverselor asociații pomicole mi-au semnalat faptul că variațiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90-95%. Plantațiile pomicole au fost afectate de vremea aspră cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizați. Au fost înregistrate scăderi drastice de temperatură, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal pentru această perioadă, fapt care poate implica amânarea recoltei de fructe și legume de la vară. Nu în ultimul rând, există riscul dublării cheltuielilor de producție, ceea ce înseamnă creșteri semnificative ale prețului aferent legumelor și fructelor. Tocmai din aceste motive, Ministerul Agriculturii trebuie să realizeze o evaluare a culturilor afectate şi să intervină cu un sprijin financiar consistent pentru toţi acei fermieri care au culturile periclitate. În calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European am adresat în această săptămână Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am prezentat situaţia cu care se confruntă fermierii şi am solicitat să mi se comunice instrumentele de care dispune Comisia în vederea susținerii acestora în eventualitatea unor pagube semnificative. Sunt convins că nici Comisia Europeană nu va rămâne indiferentă în faţa situaţiei neplăcute cu care se confruntă fermierii români însă, până atunci, este absolut necesar ca autorităţile naţionale să ia problema în mâini şi să acţioneze de urgenţă pentru a ajuta fermierii să îşi salveze, pe cât se poate, culturile“, a explicat Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *