Bolile cardiovasculare se află la originea a patru din zece decese înregistrate în Europa, cauzând 10.000 de decese pe zi şi 4 milioane de decese pe an, a raportat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a îndemnat pe europeni să consume mai puţină sare, informează AFP.
„Punerea în aplicare a unor politici ţintite pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea permite salvarea a aproximativ 900.000 de vieţi ameninţate de bolile cardiovasculare până în 2030„, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, citat într-un comunicat.
Pe „Bătrânul Continent”, unul din trei adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, iar acest lucru este cauzat adeseori de consumul de sare.
Cincizeci şi una dintre cele 53 de ţări din regiunea Europa înregistrează un consum mediu zilnic de sare superior nivelului maxim recomandat de OMS, care este de 5 grame (o linguriţă), în principal din cauza alimentelor procesate şi a gustărilor dintre mese.
„Un consum ridicat de sare creşte tensiunea arterială, care este unul dintre principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi crizele cardiace şi accidentele vasculare cerebrale (AVC)”, a subliniat OMS.
Europa înregistrează cea mai mare prevalenţă a hipertensiunii arteriale din lume.
Conform OMS, bărbaţii din această regiune – care se întinde până în Asia Centrală – prezintă un risc de peste două ori mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât femeile.
În plus, diferenţele sunt şi de natură geografică: probabilitatea de a muri tânăr (între 30 şi 69 de ani) din cauza unei boli de acest tip este de aproape cinci ori mai mare în Europa de Est şi în Asia Centrală decât în Europa Occidentală. Preluare: Agerpres
The post OMS: Bolile cardiovasculare ucid 10.000 de persoane pe zi și 4 milioane pe an în Europa. Reducea consumului de sare cu 25% ar putea duce la salvarea a 900.000 de vieţi până în 2030 appeared first on tvrinfo.ro.